IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп очаква срещата с Путин да е „по-лесна“ от тази със съюзниците в НАТО

Според президента Путин не е враг, а конкурент, който се надява един ден да стане приятел

17:13 | 12.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп може и да обяви успех след срещата на НАТО, заявявайки, че е постигнат напредък по темата с разходите за отбрана, но това несъмнено е било на определена цена.

Държавният глава, освен двудневното си посещение в Брюксел, ще има още и визита във Великобритания, преди да потегли за финландската столица Хелзинки, където ще се срещне с руския си колега Владимир Путин в понеделник.

Въпреки високите очаквания от двустранните преговори на двамата лидери, Тръмп смята, че срещата му с руския президент ще бъде най-лесната от европейската му обиколка.

На въпрос дали възприема Путин като заплаха президентът отговори: „Не искам да бъде и по тази причина имаме НАТО“, заяви той, цитиран от Ройтерс.

Тръмп също така определи Путин по-скоро като конкурент, отколкото като враг. „Той е конкурент... Дали е враг? Той не е мой враг... Надявам се някой ден да бъде приятел. Не го познавам много добре“, заяви президентът след края на бурните два дни на преговори със съюзниците си във военния алианс.

Президентът заяви, че по време на разговора си с Путин ще повдигне въпроса за контрола на въоръжението, руското нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие и други въпроси.

По думите на самия държавен глава американската страна няма да очаква много от срещата. „Искаме да научим за Сирия. Ще говорим за намесата... Ще говорим за Украйна“, обобщи дневния ред Тръмп.

Въпреки скромните си очаквания президентът заяви, че най-доброто споразумение, което би могло да постигне той с руския си колега, е за свят без ядрени оръжия. На въпрос какъв би бил най-добрият възможен резултат от срещата му с Путин Тръмп постави летвата високо.

„Какъв би бил максимумът? Да видим. Без атомни оръжия никъде по света, без войни, без проблеми, без конфликти... Това би бил моят максимум“, заяви Тръмп.

В същото време анализаторите посочват, че срещата в Хелзинки вече е геополитически успех за Путин.

Макар никоя от двете страни да не очаква голям пробив, включително и по отношение на американските санкции, Москва гледа на срещата като на признание за статуса на Москва като голяма сила и осъзнаването на САЩ, че интересите ѝ трябва да бъдат вземани предвид, посочва Ройтерс в свой анализ.

„Фактът, че срещата Путин-Тръмп ще се състои, говори само едно нещо: въпреки цялата истерия САЩ не могат да изолират или игнорират Русия“, посочва Алексей Пушков, сенатор от управляващата партия „Единна Русия“.

Междувременно от Кремъл коментираха и изказванията на президента от срещата на НАТО, на която той заяви, че Германия е заложник на Русия заради енергийната си зависимост. Според говорителя на президента Дмитрий Песков изказването на американския лидер е част от кампания за принуждаването на европейските съюзници да купуват енергийни продукти от САЩ.

"Германия е заложник на Русия заради нейните доставки - те затвориха своите въглищни централи, своите ядрени централи, и получават толкова много петрол и газ от Русия. Мисля, че НАТО трябва да обърне внимание на това", категоричен е американският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още