IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на молбите за безработица в САЩ се понижи повече от очакваното

Даните остават близо до 49-годишното си дъно, достигнато преди два месеца

16:36 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи през последната седмица по-силно от очакваното, продължавайки да задържа недалеч от 49-годишното дъно, достигнато преди два месеца, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика, съобщава БНР.

Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 7-и юли се понижиха с 18 000 до 214 000 при осреднена прогноза на финансовите пазари за спад до 225 000, показва проучване на Департамента по труда. По този начин молбите за помощи при безработица обаче остават недалеч от многогодишното дъно от 209 000 от седмицата до 21-ви април (най-ниското ниво от началото на декември 1969 г). 

Молбите за помощи при безработица остават под важното ниво от 300 000 вече повече от три години (за 175-а поредна седмица), като това е най-продължителният период на толкова ниски заявки за социални помощи от 70-те години на миналия век, когато обаче населението и работната сила в САЩ бяха далеч по-малки по размер. Като процент от общата работна сила молбите за помощи при безработица остават на едно от най-ниските нива от 60-те години на миналия век.

Трябва обаче да се има предвид, че последните данни са повлияни от сезонни фактори като Деня на независимост на 4-ти юли, когато бяха затворени държавните учреждения, включително и тези, които обработват молбите за помощи при безработица. Настоящият период от годината е характерен и с това, че повечето автомобилни компании в САЩ имат планирани временни съкращения за реорганизация и преоборудване на техните заводи.

В същото време заявките за помощи на четириседмична осреднена база се понижиха за седмицата до 7-и юли с 1750 до 223 000, задържайки се близо до тяхното рекордно дъно през миналия месец. 

Днешните данни са поредно доказателство за продължаващо засилване на американския трудов пазар, като това беше потвърдено от официалните данни на американски власти по-рано този месец за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още