IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook и Amazon издигнаха Nasdaq до най-високото му ниво в историята

Американските пазари се възстановиха след притесненията в сряда от потенциална ескалация на търговската война между САЩ и Китай

23:58 | 12.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси постигнаха значителен ръст в четвъртък, след като рали при някои от най-големите технологични компании на Wall Street помогна на технологичния измерител Nasdaq Composite да достигне най-високото си ниво в историята в началото на сезона на отчетите, предава CNBC.

Технологичният индекс добави 1,4% към стойността си до равнище от 7823,92 пункта, а цената на акциите на Facebook и Amazon достигна най-високото си ниво в историята. Microsoft и Alphabet също постигнаха рекорди в хода на борсовата търговия. Netflix обаче остана встрани от технологичното рали, като регистрира спад от 1%.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 224,44 пункта към стойността си и завърши сесията на ниво от 24924,89 пункта, като Cisco Systems и Intel бяха най-добре представилите се компании в индекса.
Широкият измерител S&P 500 напредна с 0,9% и достигна равнище от 2798,29 пункта, като технологиите и индустрията записаха най-добро представяне. Борси Борси

Пазарите се възстановиха от сериозните разпродажби в сряда, предизвикани от потенциална ескалация на търговската война между САЩ и Китай. САЩ обявиха във вторник списък с китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, които ще бъдат подложени на вносни мита от 10%. Основните индекси отбелязаха рязък спад след новината, а Dow прекъсна серията си от четири поредни печеливши сесии.

Ерик Фридман, главен инвестиционен директор в U.S. Bank Wealth Management, казва, че липсата на незабавен отговор от Китай е положителна за пазарите. Той също така отбелязва, че макар митата да са насочени към китайски вносни стоки, „миксът от стоки е различен от този при първия рунд от мита“. „Освен това те няма да влязат в сила до август“, допълни анализаторът.

Инвеститорите насочиха вниманието си и към корпоративните отчети, като си поеха въздух от притесненията около търговската война. Delta Air Lines обяви по-добри от очакванията резултати за тримесечието. Анализаторите очакваха печалбата на компанията през второто тримесечие да е нараснала с 20% на годишна основа, по данни на FactSet.

Том Къртни, главен инвестиционен директор в Exencial Wealth Advisors, прогнозира че сезонът на отчетите ще бъде силен.

Седмичните молби за обезщетения при безработица намаляха до 214 хил. миналата седмица, а индексът на цените на потребителските стоки се повиши с най-бързия си темп от шест години насам.

Цената на златото се покачи с 0,42% до 1,246,98 долара за тройунция, след като курсът на долара спрямо японската йена леко отстъпи от достигнатия шестмесечен връх.

На петролните пазари цената на американския суров петрол се задържа стабилно на ниво над 70 долара за барел, след като по-рано през деня продължи резките загуби от сряда на фона на съобщението на Либия, че ще възобнови износа на черното злато. Пазарът продължава да следи и търговското напрежение между САЩ и Китай.

Американският суров петрол завърши сесията със спад от пет цента до 70,33 долара за барел, а цената на суровия петрол сорт „Брент“ се повиши с 83 цента до равнище от 74,23 долара за барел.

Американският долар достигна най-високото си ниво спрямо японската йена от шест месеца насам в четвъртък, подкрепен от солидните данни за инфлацията и ралито в последната седмица при двете валути, което означава, че според инвеститорите американската валута ще се възползва в случай на търговска война.

Доходността по десетгодишните американски държавни ценни книжа се повиши до 2,856%, а доходността по 30-годишните държавни ценни книжа също нарасна до 2,955%. Новините за по-силна инфлация може да насърчат Федералния резерв да поеме по пътя на постепенно повишаване на лихвите на фона на усилията му да предпази американската икономика от прегряване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още