IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Трябва да решим проблема с легалната миграция

Към момента пазим добре външните граници на Европа и всички го признават, каза премиерът

12:03 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Бойко Борисов.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

Истинският проблем е в легалната миграция, а не в нелегалната. Трябва да намерим решение на проблема с легалната миграция. Това заяви българският премиер Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на питане, отправено от лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа.

Нинова попита има ли решение на правителството по този въпрос към днешна дата, когато Европа по думите ѝ е в безизходица по темата. Тя обвини правителството, че България е с непоследователна позиция по темата за миграцията. И постави два въпроса –какво е становището на правителството относно бъдещето на мигрантите в ЕС и как да се справим с тези, които биха дошли в бъдеще у нас.

Нинова отбеляза, че по този въпрос ЕС е изключително разединен. Тя припомни, че Италия отказа нови квоти за мигранти, Вишеградската четворка иска изграждане на стени, а Австрия и Франция изостриха позициите си, като обявиха, че няма да приемат двустранни споразумения за връщане на мигранти.

„Ако има нещо, за което съвестта ми да е най-чиста, това е миграцията“, отговори Борисов на критиките на Нинова, че постоянно променя позицията си по темата. 

За него основният проблем са легалните мигранти, „защото сега всеки, който дойде на граничния ни пункт, ние сме длъжни да го пуснем... и в този момент той става наш, защото ако не го приемат другаде в Европа, той остава тук“, обясни премиерът. И призова да се гледа много внимателно по тази тема, защото има много подводни камъни.

„Въпросът сега е легално миналите да се върнат на третите страни“, подчерта Борисов. Той заяви, че европейските държави „не могат насила да връщат мигрантите и точно това ни е шансът“.

Ние като държава трябва да намерим решение за легалните мигранти, категоричен е Борисов.

По думите му ако имаше категорично решение на ЕС по темата с миграцията, нямаше да се търкаля толкова години. Още 2015 година ясно казах на всички, (лидерите на ЕС, бел. Ред.), че мерките ще доведат до катастрофа, обяви още премиерът пред депутатите.

Към момента пазим добре външните граници на Европа и всички го признават, каза Борисов.

Турция полага големи усилия за спирането на мигрантите и затова проблемът е решен, има нулева миграция, отчете той.

Позицията ни е категорична, продължи премиерът – защита на външните граници, и по най-бързия начин да направим център за сигурност извън ЕС, заяви Борисов.

Той увери депутатите, че като министър-председател не е поемал ангажимент, не е подписано двустранно споразумение за връщане на мигрантите.

Борисов застава на категоричната позиция, че не може да се допусне това за България, но допълни, че очаква сериозна атака от европейските лидери по въпроса, защото от граничните държави само ние не сме се съгласили.

Българската позицията е да подслоняваме само тези, които бягат от война и като свърши войната, да се връщат по местата на произход, завърши Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още