IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия няма да ратифицира търговската сделка между ЕС и Канада

Страната може да сложи прът в изпълнението на най-големия търговски договор на ЕС от години

15:28 | 13.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рим може да спре най-мащабното търговско споразумение на ЕС в последните години - CETA, става ясно от думите на вицепремиера на Италия Луиджи ди Майо, пише Ройтерс. Той обяви, че страната няма да ратифицира споразумението за свободна търговия с Канада.

Договорът трябва да бъде ратифициран от италианския парламент. Ди Майо обаче е категоричен, че мнозинството няма да го подкрепи, а причината е протест на италианските земеделски производители.

Ди Майо е лидер на антисистемното движение "Пет звезди", което влезе в управлението на Италия след последните избори.

Ройтерс отбелязва, че CETA е най-мащабната търговска сделка на Европейския съюз в последните години. През 2015 година страните от общността подписаха подобен договор с Южна Корея. Търговските споразумения влизат в сила след одобрение и ратификация от всички страни в ЕС.

В "Пет звезди" обаче настояват, че трябва да бъдат опазени специфичните храни на Италия и затова и се обявяват срещу договора с Канада. Страната всъщност има най-много регистрирани защитени храни в ЕС, сред които са сиренето пармеджано, прошуто и т.н. По силата на CETA 40 от тези географски означения ще бъдат признати от Канада. Общият брой на защитените храни от Италия обаче е почти 300.

Критици на споразумението изразяват и опасения относно начина на отглеждане на животни в канадските ферми и съответно - за качеството на свинското и телешкото месо.

Поддръжниците на CETA твърдят, че документът ще стимулира европейската икономика и ще носи ползи на стойност 12 млрд. евро годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vtoshkova
преди 5 години
Техническа грешка, извиняваме се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
fras
преди 5 години
Италия няма да ратифицира търговската сделка между САЩ и Канада ---------------------------------------Какво общо има Италия с търговската сделка между САЩ и Канада?Редакторe............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още