IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви компенсации ще получат протестиращите фермери?

Животновъдите ще бъдат разумно и адекватно обезщетени, обеща министър Порожанов

16:49 | 13.07.18 г.
<p>
	Протестът на пътя София - Варна. <em>Снимка: БТА</em></p>

Протестът на пътя София - Варна. Снимка: БТА

Фермери протестираха на главен път София-Варна в района на великотърновското село Шереметя. Те приеха декларация до премиера Бойко Борисов и затвориха пътя за кратко, за да бъдат чути исканията им за увеличаване на помощта за сектора, за компенсации от действието на наредбата за директните плащания и за оставката на служители от агроминистерството, предаде БТА.

В декларацията се посочва, че пренебрежителното отношение към сектора "води до бавна и сигурна смърт за българското овцевъдство и козевъдство". 

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), настоя за по-висока помощ за евтаназираните животни в Странджа заради появилата се чума по дребните преживни животни.

В същото време в парламента земеделският министър Румен Порожанов запозна депутатите с предприетите мерки за ограничаване на заразата в Ямболска и Бургаска област и с планираните компенсации за овцевъдите.

Животновъдите ще бъдат разумно и адекватно обезщетени, обеща Порожанов в отговор на депутатски въпроси.

Той припомни, че в района на Странджа се наложи да бъдат умъртвени дребни преживни животни заради чума, която се появява за първи път в България и ЕС. Това е вирусно заболяване по животните, което не е опасно за хората. Случаите бяха установени в края на юни в селата Кости и Воден.

Определена е предпазна зона, извършват се ежеседмични клинични прегледи в общините по границата с Турция и многократно са правени дезинфекции в засегнатите населени места, заяви министърът.

Той подчерта, че действията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са в съответствие със законодателството, а заразените животни не подлежат на лечение, изолация и карантина.

Политиката на ЕС не предвижда ваксинация за особено опасни болести по животните. Общо са унищожени почти 2 хил. овце и кози в двете засегнати села, а в съседните райони има ограничения за търговията с дребни преживни животни.

Ваксинация според Порожанов ще се прави само ако заболяването бързо обхване големи територии. Той обаче обясни, че това крие рискове: засегнатите райони и вероятно държавата като цяло ще получат неблагоприятен статут и е възможно търговията с други държави за този животновъден сектор да спре за 3 години.

„БАБХ се наложи като екзекутор на нашето  животновъдство“, заяви в отговор социалистът Тодор Байчев. 

Порожанов настоя, че трябва да се ограничи заболяването и ако се използва жива ваксина, това ще ограничи целия отрасъл.

Стопаните ще бъдат обезщетени по различни програми, като за овце под селекционен контрол средната компенсация е 225 лева, а за овце извън селекция  – не по-малко от 150 лева, но и в зависимост от килограмите на животните. За племенните животни по развъдна програма компенсациите тепърва се изчисляват. Обезщетенията ще бъдат определени по Закона за ветеринарномедицинската дейност и по пазарни цени за месеца, предхождащ възникването на болестта, стана ясно от изказването на Порожанов.  

Отделно ще има компенсации по две схеми за държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. За общините с наложена забрана за търговия с овче и козе мляко помощта е 25 лв. на животно. Стопаните в Ямболско, които за една седмица нямат право да продават мляко, ще бъдат компенсирани със 7 лева на животно. Не е реалистично искането на фермерите за 40 лева компенсация, заяви министърът. 

В същото време на протеста животновъдът  Симеон Караколев заяви, че помощта "de minimis" за глава животно от 7 лева е колкото една бала люцерна, която стига за храна на овцете за два дена. Той каза още, че през 2008 година минималната помощ е била 40 лева, и подчерта, че от бранша няма да променят искането си за минимум 20 лева помощ за отглеждано животно, а в районите с чума по овцете ставката не бива да бъде по-малка от 40 лева.

Караколев обяви, че през следващата седмица протестът ще продължи пред Министерския съвет в София. Ако исканията не бъдат удовлетворени, ще се пристъпи към затваряне на границите.

Той не е съгласен и с наложената от агроминистерството схема за отпускане на субсидии срещу фактури.

Овцевъдите смятат, че е крайно време да бъде очертана целенасочена държавна политика, която да стабилизира и възроди сектора. Според тях това трябва да е национална стратегия, а не "пожарни" действия след обявяване на протести.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още