IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ премахнаха ограниченията срещу ZTE

Китайската компания е изпълнила и последното условие на администрацията – депозит на 400 млн. долара в доверителна сметка

23:36 | 13.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Американското министерство на търговията отмени ограниченията си върху китайската технологична група ZTE в петък, което позволи на компанията да продължи да работи. Така американските компании имат отново правото да продават части на производителя на смартфони, пояснява министерството, цитирано от Bloomberg.

Решението бе взето, след като ZTE плати глоба от 1 млрд. долара и прехвърли още 400 млн. долара по доверителна сметка в Съединените щати. 

Тази сума е в допълнение към глобата от 892 млн. долара, която производителят на телекомуникационно оборудване плати на САЩ, след като се призна за виновен в нарушаването на санкциите срещу Иран и Северна Корея.

Премахването на забраната за ZTE бе ключово искане на китайското правителство на фона на ескалацията на напрежението между двете най-големи икономики в света. Докато тези разговори се провеждат от последната среща на високо равнище през юни, САЩ и Китай подчертаха желанието си да се върнат на масата за преговори.

Администрацията на Тръмп обяви през април седемгодишна забрана на американски износ за ZTE, след като обяви, че компанията от Китай е нарушила споразуменията за санкции, като е продавала американска технология на Иран и Северна Корея. Този ход принуди ZTE да обяви, че спира дейността си в САЩ.

След това през май президентът Доналд Тръмп обърна курса си, заявявайки, че преосмисля наказанията за ZTE като лична услуга за китайския президент Си Дзинпин. По-късно през същия месец Белия дом обяви, че ще позволи на компанията да остане в бизнеса, след като плати нова глоба, промени мениджмънта си и предостави „гаранции за сигурност на високо ниво".  ZTE ZTE

През миналия месец ZTE осъществи важна крачка за изпълнението на условията на Белия дом, като уволни целия Борд на директорите и назначи нов председател. Новото управление е изправено пред предизвикателството да изгради доверие сред телефонните компании и корпоративните клиенти. Концернът заяви, че вероятно ще отпише общо 3 млрд. долара заради месечния мораториум, който не му позволи да купува чиповете и други компоненти, необходими за създаването на мрежови устройства и смартфони.

По-рано през този месец министерството предостави на ZTE временно разрешение, с което да работи на ограничен принцип. Съобщението от петък разрешава постоянната дейност на компанията, която е вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване в Китай.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още