IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 млн. германци биха искали да работят повече

Едва 3,4% от трудоспособното население на страната са били безработни през май според официалната статистика

22:53 | 13.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж минава пред централата на оператора на електропреносна мрежа 50 Hertz в Берлин, Германия, 11 юли 2018 г.&nbsp;<br />
	<br />
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж минава пред централата на оператора на електропреносна мрежа 50 Hertz в Берлин, Германия, 11 юли 2018 г. 

Снимка: Ройтерс

Броят на германците, които биха искали да работят още  намалява, но въпреки това все още става дума за милиони - най-вече заети на непълно работно време и пенсионери. Те биха искали да се трудят допълнително, отчете днес Федералната  статистическа служба, цитирана от DPA и БТА. 

Почти 5,1 млн. души на възраст от 15 до 74 години са изразили желание да работят повече миналата година. Това е спад спрямо 6,9-те милиона германци, заявили това през предходната година, и е показателно за добрите икономически условия в Германия.

Близо 2,4 млн. от изразилите желание да работят повече са имали работа, но са поискали да работят повече часове. Около 1,6 млн. са били регистрирани като безработни.

Освен това има и "скрит резерв" от 1 млн. души, които не са работели, но не са били и безработни, защото са били пенсионери или временно нетрудоспособни.

На другия край на спектъра 1,4 милиона души са заявили, че работят прекалено напрегнато и биха приели намаление на заплащането срещу по-малко работни часове. Отговорилите по този начин в анкетата са с 20 процента повече спрямо предходната година.

Според Федералната статистическа служба през май тази година 44,7 млн. души са имали работа в Германия, а 1,5 млн. са били безработни, което е 3,4% от трудоспособното население на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
първо нема такива, а според стъкмистиката явно това е останало от Германия че треа ранат 70млн. циггани .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още