IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин има какво да спечели от срещата с Тръмп и може да го постигне

За Путин успех ще е самата среща на четири очи с американския лидер. Плюсовете за американския президент обаче не са толкова ясни

17:57 | 14.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Графит с образите на Владимир Путин и Доналд Тръмп на улична стена в Рим <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Графит с образите на Владимир Путин и Доналд Тръмп на улична стена в Рим Снимка: Ройтерс

Владимир Путин може да спечели много от срещата си на върха в понеделник с Доналд Тръмп. Критиците на американския президент, също както и американските съюзници, се притесняват, че руския лидер ще получи каквото иска.

Тръмп и Путин ще се заседават в Хелзинки, където американски и руски представители казват, че ще бъде засегната всяка по-голяма причина за напрежение между техните страни – намесата на Кремъл в изборите от 2016 г., военната намеса в Украйна и Сирия, заплахите на Москва към съюзниците от НАТО и американските икономически санкции, посочва Bloomberg в свой материал.

За Путин успех ще е самата среща на четири очи с американския лидер, чиято предизборна кампания се разследва у дома за това дали близки до Тръмп хора са заговорничили с Кремъл в полза на избирането на Тръмп. Плюсовете за американския президент обаче не са толкова ясни – и това притеснява някои.

Преди срещата в Хелзинки Тръмп хвърли смут лидерите на срещата на върха на НАТО с искането си най-близките американски съюзници да увеличат по-бързо разходите си за отбрана, намеквайки, че в противен случай САЩ може да излязат от блока.

Той също така заяви, че германският канцлер Ангела Меркел, а не той, е зависима от Путин заради газопреносната система, която Русия разширява между двете страни. Коментарите на Тръмп предизвикаха рядко виждано и остро порицание от страна на канцлера, чиито отношения с Тръмп са обтегнати от самото начало.

Що се отнася до наболелия въпрос с руската намеса на президентските избори през 2016 г. Тръмп заяви, че очаква Путин отново да отрече участието на Кремъл. Според високопоставен руски държавен представител Москва се готви да отговори по начин, който няма да подцени Тръмп, но също така ще потърди отхвърлянето на обвиненията на Путин.

Представители на Кремъл и Белия дом посочват, че има много какво да бъде спечелено и от двете страни. Една от възможностите е ново споразумение за ядрените оръжия. Срокът на новия договор START за неразпространение на оръжия, сключен от президента Барак Обама, ще изтече през 2021 г. и двете страни биха искали да го продължат и дори евентуално разширят.

„Какъв би бил максимумът? Да видим. Без атомни оръжия никъде по света, без войни, без проблеми, без конфликти... Това би бил моят максимум“, заяви Тръмп от Брюксел по-рано тази седмица.

Междувременно Путин увеличава усилията си да договори споразумение за проиранските военнизирани отряди в Сирия, които да се изтеглят от териториите покрай границата с Израел и на тяхно място да дойдат войски на режима в Дамаск. Този ход може да е един от начините за облекчаване на напрежението със САЩ, както и да подсили позициите на сирийския лидер Башар Асад.

Преди всичко обаче срещата на върха в Хелзинки дава на Тръмп нова сцена на искреното му убеждение, че има уникална квалификация да изгражда отношения и да договаря трудни сделки с американски противници. Също както със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, с когото Тръмп се срещна в Сингапур през юни, президентът вярва, че може да създаде широкообхватно и безпрецедентно сътрудничество между САЩ и Русия, независи от привидно упоритите противоречия между държавите.

В същото време високопоставен руски държавен представител заявява, че и двете страни са твърдо решени да намерят области, по които да постигнат разбирателство, както и че срещата може да постави основите за бъдещи действия.

Не е ясно обаче дали желанието на Тръмп да се помири с Путин е продиктувано от стратегическа визия или просто от неговата склонност за противоречиво управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
май точно обратното както винаги, грешно преписване или счупен телефон .... не знам само какво толло Путин има да му предложи на Тромпета .... да се махне от Сирия ли, да зареже Иран ли, Сашови да махнат бомбите от Европа ли, Тромпета да признае Крима или да зареже Укрия ?!?..... не видим какво мое да предложи Саруман в замяна осве и на тия да им построи един поток през Аляска и да мълчат там, който газ после да ни го препродават през танкери .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 13
SPART
преди 5 години
До 1917 г. Хелзинки(под названието Хелзинкфорс) е военно-морска база на Русия - тогава Финландия е част от Руската империя! Ако Тръмп иска да трупа плюсове да организира следващата среща на Хавайте или друга изконна американска територия...Я чакай - то май такава няма - значи ше рупа само Минуси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още