IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай опитва да навлезе все по-дълбоко в европейската енергетика

Пекин търпеливо купува малки дялове от компании в този сектор, а след време поема пълния контрол, предупреждава EurActiv

15:49 | 16.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай опитва да завземе все по-голям дял от европейската енергетика, a пример е държавна компания от азиатската държава, която се бори за пълен контрол върху енергетиката на Португалия. Това ще бъде съществена промяна по отношение на инвестициите от трети страни в този сектор, пише в коментар EurActiv.

До този момент Европейската комисия не е изготвила правни рамки за защита на общите интереси на ЕС  и вероятно действията на Китай ще подействат като алармен сигнал за Брюксел да се задейства за създаване на процедура за механизъм за наблюдение на инвестициите, допълва изданието.

Investor.bg припомня, че това не е първата инвестиция на Китай в европейската енергетика. В края на 2016 година китайската SG купи дял от 24% от гръцкия мрежови оператор Admie. China General Nuclear Power Group участва в строителството на ядрената централа "Хинкли Пойнт" С във Великобритания, а инвеститори от азиатската държава вече заявяват и интереси към развитието на ядрения сектор и в България.

През 2011 година Португалия обяви дял от енергийния гигант Energias de Portugal (EDP) за продажба. Това беше поискано от кредиторите на страната, след като Лисабон получи подкрепа от ЕК и Международния валутен фонд (МВФ). Така през 2012 година китайската China Three Gores става собственик на 21,35% от компанията за сумата от 2,7 млрд. евро, разказва EurActiv.

Доскоро китайският инвеститор се задоволява с миноритарeн пакет, но сега компанията е изкупила още дялове, което реално дава на Китай пълен контрол над енергетиката на Португалия. EDP има интереси и в областта на възобновяемите енергийни източници и сред водещите производители на зелена енергия.

Правителството на Португалия не се противопоставя на това придобиване, което ще даде достъп и до газовата и енергийната мрежа чрез собствеността върху 25% от активите на Redes Energeticas Nacionais, пише още изданието.

Много държави в ЕС обаче се притесняват от инвестиции от огромни трети страни, като например Китай, които не могат да бъдат контролирани. Освен в енергийната сфера Пекин има и други интереси и държавна компания например оперира пристанището в Пирея.

Източници на EurActiv коментират, че Китай е много търпелив със своите планове - първоначално инвеститорите купуват малки дялове, но после увеличават присъствието си. Неглижиране на това поведение би било опасно, предупреждават наблюдатели.

Препоръката е да бъдат изработени някакви изисквания, на които да отговарят акционерите, желаещи да придобият пълния контрол върху дадена компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
tweety
преди 5 години
Ааа, чакай сега. То ПЧИ са добро нещо, когато наши хора идват при вас да правят инвестиции.Ама когато ваши хора идват при нас - проблем.Лицемерие на квадрат му викам аз на това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Така и не разбрах от кво точно се страхува EurActiv че да предупреждава??В капиталистическия свят не беше ли най-хубавото нещо когато привличаш чужди инвестиции? Да не би някой да е сменил обществения строй в Европа без да ни каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
След успешна глобализация, войните срсват безпредметни: Ако преди единствено НАТО можеше да застане зад Португалия, примерно, сега и Китай ще го направи. По чисто прагматични съображения. Аз се чудя, обаче, кога на родните тиквеници ще им узрее ума, че чуждите инвестиции означават допълнително подчиняване на икономиката ни /на същите тези инвеститори/ и доотваряне вратата за изнасяне на национално богатство? Кога нашите политици ще стимулират неудържимото излизане на БГ инвеститори на пазара на индустриални инвестиции (а не само на и.диотските НИ и туризъм+хотелиерство)? Ами не ви ли е ясно, че НИКОЙ ДРУГ НЯМА ДА РАБОТИ ЗА БОГАТА И СИЛНА БЪЛГАРИЯ ОСВЕН НАС, БЪЛГАРИТЕ бе, мама му стара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 5 години
ролята на китай във всичко е силно преувеличена ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
red6
преди 5 години
В това няма нищо лошо, ако Европейски капитали можеха да правят същото в Китай. Но те не могат. А и всички знаят, че тия китайски капитали са... държавни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още