IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Симеонов: Законопроектът за апарт хотелите ще извади дейността им на светло

Парламентарните комисии вече разглеждат проекта

14:17 | 16.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Законопроектът, който предвижда въвеждане на такса за апарт хотелите,  ще извади дейността им на светло. Това каза във Варна вицепремиерът Валери Симеонов след заседание на междуведомствения щаб, отговарящ за сезона по Северното Черноморие. Симеонов уточни, че разглеждането на проекта вече тече в парламентарните комисии.

По думите му проектът прави разлика между апарт хотелите в националните курорти и извън тях. За големите комплекси таксата ще бъде от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на апартаментите. По думите му за апарт хотелите извън националните курорти налогът е планиран между 0,1 и 0,3 на сто. 

Плажовете в района на Варна и Добрич са в много добро състояние, допълни Симеонов. По думите му, въпреки дъждовете в началото на сезона, големите комплекси в двете области са почти изцяло запълнени. Според вицепремиера институциите като цяло отчитат намаляване на нарушенията през този сезон.

Като проблем той открои две заведения в Шкорпиловци, които работели незаконно без категоризация.

Вицепремиерът каза още, че проверяващите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са срещнали проблеми в Бяла, в почивната база на прокуратурата. Там е открито месо, неотговарящо на изискванията и е съставен акт. Срещу санкцията обаче се оказва голяма съпротива, обясни Симеонов.

Вицепремиерът отчете и резултатите от направени нощни проверки за шума в заведенията в Златни пясъци и на Алея Първа във Варна. Той посочи, че на Алеята е констатирана много сериозна шумова агресия. На заведенията са направени предписания и при второ нарушение ще бъдат затворени.

Симеонов каза още, че община Варна първа в страната ще разполага с два собствени уреда за измерване на шума, което също ще допринесе за подобряване на дисциплината сред заведенията и спазването на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
concrete2
преди 5 години
абе Далавери , какви апартхотели , какви пет лева ???? Предполагам че искате да увеличите ставката на местния данък . Че те повечето от имотите по морето са на АКТ 15 , вкл. и работещи немалки хотели ! При всичката тази собственост община Несебър е на държавни дотации ! Срамота ! Направете проверка и ще ахнете ! И как може после да събирате и туристически данък , то на АКТ 15 няма как ! Ама нали всички тези собственици са ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ и местните кметове ги прикриват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още