IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната титла и отражението ѝ върху френската икономика

Световното първенство подсилва леко и руската икономика, твърдят експертите на Euler Hermes

21:30 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пенсионер купува преса, отразяваща победата на Франция, от магазин в Ница. Снимка: Ройтерс</p>

Пенсионер купува преса, отразяваща победата на Франция, от магазин в Ница. Снимка: Ройтерс

Победният марш на Франция на Световното първенство по футбол в Русия ще осигури допълнителен ръст от 0,2 пункта на потреблението в страната през 2018 година. Това прогнозира специализираната в застраховането на търговски кредити компания Euler Hermes.

Според изчисленията на експертите увеличението на потреблението ще се промени от прогнозните 1,1% до 1,3%. Това, от своя страна, ще доведе и до ръст на БВП на Франция от прогнозния 1,8% до 1,9% през 2018 година.

След години на висока безработица, икономическа стагнация и поредица от смъртоносни ислямистки нападения от 2015 г. насам спечелването на световната купа може да помогне на страната да почувства, че най-лошото е отминало. Това може също така да помогне по-лесно да се преглътне горчивият хап, който правителството възнамерява скоро да предложи - непопулярни съкращения на разходите, очаквани след лятото.

„Втората половина на годината ще е малко сложна", заяви в анализ на Ройтерс Людовик Субран, който ръководи проучванията в Allianz, част от която е и Euler Hermes. "Покупателната способност намалява, а онези французи, които не са предприемачи, се оплакват. Еманюел Макрон имаше нужда от тази победа". 

"Това може да окаже значително въздействие и върху френския икономически дух, увереността на хората в бъдещето, техния оптимизъм като цяло, включително по отношение на потребителското поведение", казва още Субран.

Световното първенство по футбол ще има положителен ефект и върху икономиката на домакина Русия. Според прогнозите на анализаторите на Euler Hermes, която в България осигурява обезпечения на обща стойност над 1,2 млрд. евро, заради допълнителни инвестиции в инфраструктура и приходи от туризъм страната добавя 0,1 пункта към ръста на БВП през 2018 година, като така той ще достигне до 1,9%. Вложенията в нова инфраструктура, които се изчисляват на 760 млрд. рубли, пък са били фактор за лек растеж на икономиката през 2017 година, като са добавили около 0,2 пункта. 

Всичко това не е изненадващо - сходен беше и ефектът върху икономиката на предишните домакини от Бразилия. Но въпреки по-сериозните очаквания големите спортни събития - Световното първенство по футбол и Олимпиадата, добавиха едва 0,2 пункта към ръста на БВП през 2014 и средно около 0,1 пункта през следващите две години. Те имаха по-сериозен ефект върху инфлацията в страната.

Победата ще има и политически измерения. След 14 месеца на власт рейтингът на френския президент Еманюел Макрон постоянно спада, стигайки до едва 40%. Въпреки че ръководи много икономически и социални реформи, 40-годишният бивш инвестиционен банкер е наричан от много критици от левицата "президент на богатите" и този етикет му подхожда, пише в свой анализ Ройтерс.

Изглежда обаче, че щастието отново се усмихва на Макрон, точно както по време на кандидатпрезидентската кампания през 2017 г., когато той се възползва от извънредна поредица от благоприятни събития, включително провала на кандидатурата на консервативния фаворит заради корупционен скандал. Макрон, който беше в Москва, за да гледа финала със съпругата си Брижит, беше развълнуван от победата и стоя на терена в поройния дъжд, за да прегърне един след друг всеки от играчите, а после радостно да целуне световната купа.

Снимка, показваща го как празнува един от головете за Франция, размахвайки юмруци във въздуха, стана много популярна в социалните мрежи.

През 1998 г. популярността на тогавашния президент Жак Ширак рязко се увеличи благодарение на "ефекта от Световното първенство" - рейтингът му скочи с 18 пункта според Френския институт за изследване на общественото мнение (ФИИОМ). Това помогна на остаряващия голист да се възстанови от унизителното поражение на предсрочните избори през 1997 г. са са

Сърдечното отношение и ентусиазираната подкрепа на Ширак към мултикултурния отбор на плеймейкъра Зинедин Зидан през 90-те му помогна да се справи с поредица корупционни скандали, след което той спечели втори мандат.

Макрон, който все още уверено командва и не е сведен до предимно церемониалната роля, каквато имаше Ширак при режима на "съжителство" със социалистите, едва ли може да спечели много повече от няколко пункта от сегашното си ниско ниво.

Но въпреки това политически социолози казват, че не се изключва известен ръст на популярността - у дома или в чужбина. "Съвсем не е сигурно, че това, което се случи през 1998 г., сега ще се повтори по същия начин", заяви в цитиран от БТА материал на Ройтерс социологът от Odoxa Гаел Слиман. "Но е много вероятно популярността на изпълнителната власт да се увеличи с 5, 6, 10 пункта". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още