IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: САЩ плащат 91% от разходите за сигурността на Европа

Американският президент за пореден път отправи остри критики към съюзниците на страната

08:18 | 17.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът Доналд Тръмп продължи критиките срещу съюзниците на САЩ снощи в интервю пред телевизия Fox News, след като се срещна в Хелзинки с руския президент Владимир Путин и заяви, че Вашингтон плаща 91% от разходите за сигурността на Европа, предаде DPA.

"НАТО е чудесна организация, но тя помага на Европа много повече, отколкото помага на нас", каза президентът на САЩ, цитиран от БТА и се похвали, че миналата година е осигурил 41 млрд. долара за НАТО, а тази година сумата може да достигне 100 млрд. долара.

На въпрос за Путин американският президент повтори оценката си, че отношенията с Русия драматично са се подобрили след срещата с него. "Мисля, че днес беше страхотно, но беше наистина зле преди пет часа. Мисля, че президентът Путин беше много силен", каза Тръмп. Руският президент се опасявал, че разследването в САЩ за руска намеса в изборите през 2016 г. може да стане спънка пред Тръмп, ако се опита да постигне сделка, продължи президентът на САЩ и нарече разследването "лов на вещици".

"Той смята, че за мен е трудно да сключа сделка заради тази глупост", каза Тръмп. Той изрази благодарност за подаръка, който получи от Путин: "Футболната топка наистина е чудесна", отбеляза Доналд Тръмп. 

Тръмп увери, че Иран е разтърсен от бунтове след оттеглянето на САЩ от споразумението за ядрената програма на Техеран и каза, че Вашингтон подкрепя протестиращите. "Там има бунтове в градовете, инфлацията галопира. И режимът не иска хората да знаят, че ние сме сто процента зад тях", каза Тръмп, цитиран от AFP. 

Междувременно обаче директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс потвърди оценката на разузнавателната общност, че Русия се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., предаде АР. Коутс потвърди това след вчерашната обща пресконференция на президентите на Русия и САЩ в Хелзинки, на която Тръмп постави открито под съмнение този извод.

Директорът на разузнаването обяви, цитиран от БТА, че ролята на американското разузнаване е да осигурява "най-добрата информация и оценки, основани на факти, на президента и на политиците". "Ние бяхме ясни в оценките си за руска намеса в изборите през 2016 г. и последвалите ги събития, за трайните усилия да бъде подкопана нашата демокрация. Ще продължим да даваме точна и обективна разузнавателна информация в подкрепа на националната ни сигурност", каза Дан Коутс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
каквото и да ти говорят става дума за пари (джон стайнбек) :))) ... какво е американския военно-промишлен комплекс без НАТО :))) ... големия вой е че европейците започнахме да си въртим военните поръчки вътре в съюза , и не купуваме само американско оръжие ... това е :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 5 години
Ем Тръмпи, като искаш да окупирваш територии, трябва да се харчиш за войска. Ако не искаш - самолетоносачите за скрап и разходите ти значително ще спаднат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Този процент явно си го е измислил в хода на разговора. Искал е да каже 90%, но е решил за по-достоверно да не е кръгло число, затова е обявил 91%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още