IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Андронов: Пътят ни към еврозоната ще е малко заобиколен

Реалистично е България да влезе в ERM II до следващото лято, но ни чакат доста задачи, предупреди председателят на Асоциацията на банките

09:07 | 17.07.18 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пътят на България към еврозоната ще се окаже малко заобиколен, коментира пред "Нова телевизия" председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов. Той визира допълнителните условия, които бяха поставени пред страната ни - подобряване на надзора на банките, борба с корупцията и т.н.

Подобни искания не е имало към други държави за влизане в ERM II, но според Андронов в Брюксел взимат предвид исторически натрупвания като проблемите в Гърция и Италия, скандалите с пране на пари в Латвия, към които се добавят и проблемите в българската страна.

Членството в ERM II не води автоматично към повишаването на доходите, но членството в т.нар. "чакалня" на еврозоната носи определени ползи. Андронов посочи, че част от тях е, че страната ни ще има "чистия лихвен профил на еврозоната".

"Нашите лихви ще бъдат по-близки до тези в еврозоната", посочи още той и допълни, че по тази причина и не може да се заяви категорично дали ще бъдат по-високи или по-ниски.

Андронов коментира още, че изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ) са много сложни и институцията е много взискателна дори и към водещите икономики във валутния съюз.

Банкерът определи като реалистичен срока за присъединяване към ERM II, посочен от редица европейски чиновници - лятото на 2019 година. Андронов обаче предупреди, че пред страната има много задачи, които трябва да изпълни в тези месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
М/у другото токът не е спирал вече няколко дни, не се е случвало от години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Ама не ми давай минус, ромите заемите няма да връщат, нито ще излязат от сивия сектор, нито ще плащат за постоянните злоупотреби с милиарди всяка година, няма кой да остане да плаща данъци и осигуровки, предстои да го видите, защото малкия и средния частен бизнес масово ще фалира, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, държавата вече няма този потенциал, няма хора, на които да им се занимава с глупости, те ще стават все по-малко, следващите години ще го наблюдавате, хаха, шах и мат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Превърнахте страната в ***, децата имат бъдеще тук само ако и те са прасета. Предстои да стане още по-голяма свинщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Да, на първо време трябваше за последните 30 години да не се краде толкова и до 2030-та да направите така, че да не остане един град смехономика, нещо което вече не може да стане, така че съвсем сериозно ви казвам, на ромите им е все тая за еврото, те ще са основната средна класа и единият град с малко по-младите в него и то свестни като хора, кадърни, честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още