IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Америка е по-скоро объркана след Хелзинки

Необичайно критични гласове има и от републиканците, но едва ли някой сериозно ще се опълчи на президента, коментират медии

10:42 | 17.07.18 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Появиха се и настоятелни призиви за импийчмънт на президента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Появиха се и настоятелни призиви за импийчмънт на президента. Снимка: Ройтерс

Когато американският президент Доналд Тръмп току-що излита във вечерното небе над Хелзинки към родината си, анонимен служител от Държавния департамент описва какво чувства: „Да се явя на работа във вторник е все едно да съм нает на „Титаник“ и да отговарям за почистването на сребърните прибори - изглежда малко безсмислено", казва той пред  репортера Тара Палмъри от ABC.

Защо се е почувствал така? Преди срещата на Тръмп са му били предоставени около 100 страници с материали, за да може да защити твърдата си позиция пред Путин, но американският президент е пренебрегнал повечето от тях, казва запознат източник, цитиран от изданието. Според служител, пожелал анонимност, изказванията на Тръмп са били "до голяма степен в разрез с плана", пише днес Washington Post. Друг източник казва, че "всички около Тръмп" са го призовавали да заеме твърда позиция към Путин. Преди срещата съветниците са подготвили редица теми - от извършеното от Русия анексиране на Крим до руската намеса в американските избори, но Тръмп е решил да подходи към срещата по свой начин.

Това не е особено изненадващо - с политическия си провокационизъм Тръмп може да хвърли страната в постоянна бдителност. Но в понеделник сякаш достигна поантата си, поне засега.

Или, както се опита да обобщи срещата телевизионният водещ на ABC Джордж Стефанопулос, след като пресконференцията на Тръмп с президента на Русия Владимир Путин приключи и камерите в студиото се обърнаха към него: „Всички, които видяхте това днес, може да кажете на своите приятели, на семейството си, на децата и внуците си, че сте преживели исторически момент, може би не в положителен смисъл“.

Отказът на Тръмп да защитава разследващите и разузнавателните си служби, неговата готовност да не се доверява на резултатите от проверката им за намесата на Русия в изборите от 2016 г. и вместо това да се довери на отричането на Путин като достоверна гледна точка. Изреченията „Аз обвинявам двете страни" и „Путин казва, че не е била Русия и аз не виждам причина защо да бъде иначе". Всичко това предизвика ужас и в САЩ.

Пресконференцията, продължила 45 минути, предложи спектакъл, на който и американският, и руския президент отхвърлиха идеята за намеса на Москва в изборите - Путин искаше доказателства за нещо, което според него така и не е било доказано, а Тръмп, изглежда, се съгласяваше. Когато директно беше попитан дали вярва на Путин, или на разузнавателните служби на собствената си страна за намесата в изборите, Тръмп отговори, че съществуват "две виждания" по въпроса: едното, което е поддържано от американски служители като директора на Националното разузнаване на САЩ Дан Коутс и според което е имало намеса на Русия, и другото - на Путин, който отрича подобно нещо.

"Аз имам доверие и на двете страни", каза Тръмп и смени темата, като поиска да разбере защо ФБР така и не е проверило атакуваните от хакери компютърни сървъри на Националния комитет на демократите и попита къде са имейлите, липсващи от сървъра на неговата съперничка на изборите през 2016 г. Хилари Клинтън.

Бивши служители на разузнаването и на правоохранителните органи, както и бивши дипломати, вече предупредиха за опасността от такива изказвания. 

„Нищо по-малко от предателство" е било представянето на Тръмп, казва бившият директор на ЦРУ Джон Бренан. И бившият директор на ФБР и любимият на Тръмп „враг“ Джеймс Коми коментира в подобен стил: "Това беше денят, в който американски президент стоеше в чужбина до убийствен и лъжлив гангстер, отказвайки да подкрепи собствената си страна. Патриотите трябва да станат и отхвърлят поведението на този президент". 

Дори и иначе сдържаният бивш министър на отбраната Аш Картър бе критичен: „Никога не съм изпитвал или съм си представял такова едностранно изоставяне на американските интереси и принципи в областта на сигурността без нищо в замяна". Срещата на върха "изглеждаше така, сякаш бях свидетел на унищожаването на една катедрала".

Демократите естествено са ужасени. За „голям среден пръст, насочен към собствената си страна" заговори сенаторът от Кънектикът Крис Мърфи. И призова за остра реакция от националните служби по сигурността и републиканците във Вашингтон.

Кандидат за подобна остра реакция би бил Дан Коутс, назначеният от самия Тръмп ръководител на националната служба по сигурност. Той постоянно предупреждава за руска кибернамеса („мигаща червена алармена лампа“), а държанието на американския президент дискредитирало него и и неговата служба. Коутс обаче сега остана със суховато изказване: „Ние сме категорични в нашата оценка за намесата на Русия".

Оставки на съветника по сигурността Джон Болтън или на външния министър Майк Помпело засега поне изглеждат изключени. По друг начин изглежда обаче ситуацията при шефа на генералния щаб Джон Кели, пише германският Süddeutsche Zeitung. Неговата оставка така или иначе се очаква до края на лятото.

Отзвукът от редиците на републиканците – партията на Тръмп, е значително по-негативен, отколкото иначе, но като цяло не са силно критични. Най-ясно се изказват служители от периферията и политици, които няма да бъдат преизбрани най-вероятно.

Като Джеф Флейк, сенатор от Аризона, който ще се пенсионира в края на годината: "Никога не съм мислил, че ще преживея деня, в който американски президент е на една сцена с руски президент и обвинява САЩ за руска агресия". Неговият болен колега Джон Маккейн заяви от леглото, че „вредата, която президентът Тръмп е нанесъл със своята наивност, егоизъм, погрешни тълкувания и съчувствие към автократите, е трудно да се изчисли".

По-остра критика идва от страна на републиканците, които подкрепят Тръмп, но едва ли ще разчитат на преизбиране през ноември. Питър Кинг, сенатор от Ню Йорк, е "разочарован, но не е объркан" от забележките на президента. Но повечето консерватори са мълчаливи. Никой не може да рискува да атакува американския президент, особено след като много от претендентите във вътрешните партийни избори успешно класифицират всяко отклонение от Тръмпизма като измяна.

И така оставаме с изказванията и добре обоснованите доказателства, че Русия не е "наш приятел" (според лидера на мнозинството Пол Райън и председателя на комисията за разузнаване Ричард Бър) или "тя е наш противник" (сенатор Марко Рубио). В изявления, които дори не споменават Тръмп поименно. И макар че предводителят на феновете на Тръмп и бивш председател на Конгреса Нют Гингрич нарече съвместната пресконференция "най-голямата грешка" в президентството досега, той просто поиска изяснения. „Президентът трябва да изясни думите си в Хелзинки относно нашето разузнаване. Това е най-сериозната грешка в неговото президентство и тя трябва да се коригира незабавно“.

Теоретично 51 републикански сенатори и 236-те консерватори в Камарата на представителите биха могли да поискат изслушване или да гарантират, че Тръмп няма да отмени с постановление или по непряк начин разследванията на специалния следовател Робърт Мълър. Те биха срещнали подкрепата на демократите. Но интересът им да не се противопоставят на президента на САЩ остава висок дори и след Хелзинки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 7 rate down comment 12
khao
преди 5 години
Объркана, ама си пратил децата там, ае като си ги прибереш тук, тогава давай акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Резонни въпроси, но тромбоните тука няма да ги осмислят или разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Упс, 400 000. Но руската прокуратура има и имената на хамериканските агенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
1. През 1966 г. напуска САМО военното командване на алианса.2. Централата на НАТО остава в Париж.3. Де Гол вади страната от военното командване, защото САЩ не приемат съвместно англо-американо-френско командване с право на вето на всяка от трите страни. 4. Френският елит обаче до такава степен е здраво свързан с останалите западни елити, че дори и Франция - страна велика сила с ядрено оръжие, способна да се защитава сама, не успява да се откъсне от НАТО и Митеран и Саркози връщат страната в съюза.5. След като Тръмп е бизнесмен и мери всичко през икономическите интереси на САЩ, а пък САЩ видиш ли харчи пари да защитава европейските народи-скръндзи, що не вземе Тръмп да ореже поне половината от военния бюджет на САЩ и да си спести едно 350 милиарда, а вместо това бюджетът расте от година на година?6. След като конкурентът Германия толкова подло поддържа голям търговски излишък, защо Тръмп не нареди закриването на всичките 93 американски /не натовски, а американски/ военни бази в Германия, а продължава да харчи милиарди за тях и да пази немците от самите тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
"щом европейците искат защита, да си плащат...." това го казва Тръмп постоянно. Ако ЕС не е конкурент, защо не се върви към търговско споразумение, а се налагат мита и се заплашват отрасли. Франция влиза и излиза от НАТО по времето на Де Гол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 3
LaCosta
преди 5 години
"СССР вече го няма, Варшавския договр го няма, така че няма никаква предпоставка за нашествие на руснаците, като преди. Е тогава защо САЩ да харчат огромни пари от бюджета си за защита на ЕС? Путин няма силата да направи някаква Съветска евразийска империя"Точно това питат и всички мислещи хора - реални опасности за сигурността на САЩ и Европа няма, а военният бюджет на САЩ расте всяка година и след това казват, че мирът в света бил застрашен. В потвърждение на това се създават постоянно измислени заплахи /Русия, Иран, Северна Корея, Ислямска държава, бежанските мероприятия, организирани от тайните служби терористични актове в Европа и т. н./, за да може САЩ да изнудват "партньорите" си да купуват скъпо и прескъпо американско оръжие."щом европейците искат защита, да си плащат...."Това са типичните клинтъновски манипулации, с които е пълна и горната статия. Няма как европейците да искат защита, защото никое европейско общество не е било питано дали иска или не иска да е в НАТО. Да си чувал някоя страна да е влязла в НАТО след референдум? Във всички натовски държави обществата са обяздени от изградените след Втората световна война послушни елити и медии, които втълпяват на хората, че единствено САЩ може да ги защити от гигантските опасности по света."Така че докато Тръмп приема ЕС за икономически конкурент..."Тръмп и САЩ не приемат ЕС за конкурент и никога не са го планирали за такъв, иначе нямаше да създадат плана Маршал. Няма как отрочето да е конкурент на своя създател. Още повече, че САЩ и ЕС се управляват от един общ трансатлантически елит, който отдавна се е откъснал и не зависи от своите избиратели по места. САЩ приемат ЕС за свое ловно поле, за своя подмандатна територия, която няма право да следва своите интереси и да търгува свободно с други държави. Няма как иначе да се обясни критиката на Тръмп към Северен поток 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 6
Hahoto
преди 5 години
Тръмп е даже много предсказуем. Той мери всичко през икономическите интереси на САЩ. И понеже главните конкуренти на САЩ са ЕС и Китая ги притиска и бие с мита и такси. За това и никаква солидарност няма с ЕС, а идеята е Америка да се вдигне отново индустриално.СССР вече го няма, Варшавския договр го няма, така че няма никаква предпоставка за нашествие на руснаците, като преди. Е тогава защо САЩ да харчат огромни пари от бюджета си за защита на ЕС? Путин няма силата да направи някаква Съветска евразийска империя, така че щом европейците искат защита, да си плащат да купуват американски по-скъп газ, да плащат допълнителни мита или да отворят пазара си за американски стоки. Приказките за правата на човека и за демократическите ценности нямат значени за Тръмп, за него са важни доходите, и броя на работните места в САЩ. Така че докато Тръмп приема ЕС за икономически конкурент то можем да ПРЕДВИДИМ от него още много изненади за Европа. И ако успее да подпомогне един силен промишлен подем в Съединените щати да се случи, то всичко ще се оправдае. Защото просто - Победителите не ги съдятА тази среща с Путин е едно няма и нищо, пи-ар, от която уж Путин спечелил, ама дали е така... Поживьом увидим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 5 години
Иначе Америка от доста време си е една объркана страна, в която и на най-високо ниво са започнали да живеят в некъв холивудски филм и да гледат на света с очите на неговите непобедими герои... Отделно, че там са натрупани огромни вътрешни политически и икономически проблеми, които се нагнетяват като в бойлер а предпазните клапани, като разни локални войни и международни интриги вече не работят. Иначе Тръмп нямаше да стане президент...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 5 години
Именно! От доста време няма в медиите сериозни анализи на ситуацията, а само пропагандно грачене и повтаряне на клишета. Очевидно, това е нивото на онези, на които Тръмп им дръпна стола. А колко са умни и прозорливи те като управляващи говорят фактите, като напр. подкрепата за преврата срещу Ердоган, с който направиха Турция - един от стълбовете на НАТО - почти съюзник на Русия. Или превратът в Киев, с който подариха на Путин Крим, после санкциите, с които бетонираха връзките между Китай и Русия...Никой не пише, че комунистически Китай, точно както гладна боа, налапва света без много шум и ЕС и САЩ неусетно потъват в храносмилателния му тракт, че на Тръмп наистина най-сериозният му враг е Китай, но той не може да се бори твърдо с него, ако Китай и Русия стигнат до още по-здрав съюз.Вече писах, че на тази среща Тръмп ще иска от Путин две неща - да гарантира на Натаняху, че Иран няма да остане и управлява в Сирия, както и да получи гаранции, че Русия няма да се меси, ако нещата между САЩ и Китай загрубеят. Как мислят медийните кляфкачи и разни мазни сенатори-лобисти - може ли Тръмп да постигне нещо в тези фатални за САЩ направления, ако на подобна среща започне да размахва пестници срещу Путин и да му обяснява какъв "убийствен и лъжлив гангстер", според некъв си Коми, е....?Оказа се, че е пълно с и диоти, които си въобразяват, че могат да "напердашат" Путин с показалката и да го сложат на колене...?!!! А всички виждат, че това не е Горбачов. Какво мислят, че ще направи Путин, ако решат да го натикат с шутове в ъгъла и да превърнат Русия в нещо като Украйна, сиреч - да я уникожат? Путин го каза преди два месеца на голямата си пресконференция: "Зачем нам такой мир, где России там нету?!" Или казано по-просто - "Всички си отивате с нас!!!"На Маккейн може и да му е все това, ама на нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Като гледам нацъканите минусчета, за хиляден път се убеждавам, че отново сме от грешната страна на желязната завеса.Истина е само това, което ни кажат отговорните другари!Да живее българския щраусов синдром и неговите пазители!Бъди овца, вълци винаги ще се намерят..................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още