IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС прие на първо четене повишението на акциза за бездимните цигари

От парламентарната трибуна бяха изречени откровени манипулации, а дискутираните числа се оказаха непроверени

11:56 | 18.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Менда Стоянова. Снимка: БТА</em></p>

Менда Стоянова. Снимка: БТА

Със 101 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене в пленарна зала спорния законопроект на Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители за увеличение на акцизната ставка за нагреваемите тютютневи изделия. Промените в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС) очаквано провокираха остра реакция от страна на опозицията, но въпреки това изложените тези „за“ и „против“ бяха далеч от експертни. От парламентарната трибуна бяха изречени откровени манипулации, а дискутираните числа се оказаха непроверени.

Със законопроекта се въвежда промяна в приложимата акцизна ставка за облагане на „нагреваемо тютюнево изделие“, като облагането му се изравнява с това на цигарите. В сила от 1 януари 2018 г. в чл. 12 а от Закона за акцизите и данъчните складове се въведе определение за „нагреваемо тютюнево изделие“, като с разпоредбата на чл. 38, ал. 2 от ЗАДС за същото се определи акцизна ставка в размер на 152 лв. за килограм, припомни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В доклада, който тя прочете, се посочва още, че при тази акцизна ставка размерът на акциза за една кутия нагреваеми тютюневи изделия (20 бр. цигари в една кутия, с грамаж на кутията 6,1 г и цена 5,50 лв. за кутия) е 0,93 лв. За сравнение, ако за тези нагреваеми тютюневи изделия се прилага акцизната ставка за цигарите, то размерът на акциза ще бъде 3,54 лв. за кутия. „В тази връзка с промяната се цели гарантиране приходите на бюджета от акциз, предвид увеличаването на пазарния дял на нагреваемите тютюневи изделия“, каза Стоянова. Тя подчерта, че Министерството на финансите принципно подкрепя законопроекта. 

От доклада на бюджетната комисия стана ясно, че се предвижда между двете четения да се направят промени в законопроекта, като се намали предлаганото повишение на акциза на нагреваемите тютюневи изделия от 100% на 40% от акциза на цигарите с цел повишението да се извърши по-плавно. Срокът за влизане в сила на новата ставка обаче остава както бе предложено първоначално – от 1 октомври 2018 г.

Това според БСП е в пълно противоречие със Закона за публичните финанси, където е записано, че не може да се правят промени по данъчното облагане по средата на годината.

По думите на червения депутат Румен Гечев в мотивите към законопроекта липсва оценка на въздействието, както и адекватна финансова обосновка. Той припомни, че предстои бъдещо хармонизиране на акциза за нагреваемите тютюневи изделия в ЕС след 2018 г., но все още се правят проучвани и анализи и нова директива е вероятно да има най-рано след края на 2019 г.

Гечев уличи вносителите в манипулация. От записаното в мотивите към законопроекта става ясно, че в Хърватия, Гърция, Латвия, Германия, Холандия, Словакия, Словения, Румъния и Великобритания се прилага единна ставка за конвенционалните цигари и нагреваемите тютютневи изделия. Според Гечев обаче ставките са диференцирани, като Обединеното кралство дори обсъжда намаление с цел стимулиране ползването на „електронни цигари“, вместо обикновени. Той добави, че изчисленията за „щетите“ върху бюджета също не почиват на реални данни.

Преди седмица икономистът от ИПИ Петър Ганев също посочи, че  акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия (хийтс) е 3,8 към 1 в Румъния, 2,9 към 1 в Гърция, 8,2 към 1 в Сърбия. В България сега е 3,8 към 1.

Гечев припомни плановете на British American Tobacco да инвестира през тази година 1 млрд. паунда в производство на иновативни тютютневи продукти в Румъния. „Замислихте ли се защо не ги вложат тези пари в България“, попита депутатът и отбеляза, че приходите в хазната могат да бъдат повишени с много повече по много други начини.

„Няма да бъда рекламен агент на тютюневите нагреваеми изделия и моля всички колеги, които се изказват занапред да се ограничават от тази функция. Аз съм лобист на приходите в държавната хазана“, каза от своя страна Менда Стоянова.

„Основната теза на Румен Гечев беше, че тези изделия са по-малко вредни и затова трябва да ги стимулираме. Няма да се спирам на здравния аспект на проблема, защото Световната здравна организация ясно и категорично казва, че те са вредни и трябва да се облагат“, посочи тя.

По думите и бюджетът ще загуби поне 32 млн. лв. за тази година от разликата в облагането.  „През ноември миналата година приехме ниска ставка. Но никой не е предвиждал такова главоломно нарастване на относителния дял на тези иновативни цигари“, коментира тя и добави, че спрямо миналата година обемът на продадените нагреваеми тютюневи изделия се е увеличил с над 50%.

„Управляващите да обяснят на майките на деца с увреждания как техният закон не минава, защото е средата на годината, а приемат данъчен закон по същото време“, каза депутатът БСП Георги Гьоков. „Защо сега, защо в средата на бюджетната година? Прави впечатление, че премиерът ви каза да оттеглите законопроекта, вие не го направихте. Забелязвам, че има някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ. Какво става тук“, попита Гьоков.

Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Нека винаги да има контрабанда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
баси за нищо не стават, като ще е заокн да се подкрепи някой техен монопол действат за нула време, без да мислят къв ще е резултата, но каот е за някоя сериозна реформа дето засяга всички ни ... нищо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още