IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преди срещата с Тръмп Путин е ликвидирал почти всички американски облигации

Русия вече не е сред големите американски кредитори, които държат облигации за над 30 млрд. долара

10:39 | 19.07.18 г. 66
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на руската централна банка. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сградата на руската централна банка. Снимка: архив Ройтерс

Владимир Путин е талантлив играч на покер, който знае как да блъфира и при лоша ръка. Въпреки че Русия е икономически по-малка страна и все повече изостава от редица други икономики, руският президент върна страната си на глобалната политическа сцена.

Неговата стратегическа дарба стана ясно видима отново при срещата му с американския президент Доналд Тръмп. Путин бе уверен, представяйки се като нов партньор при равни условия, забравяйки, че американската икономика е дванадесет пъти по-голяма от тази на Русия. Доскоро разликата бе само 8 пъти в полза на американската.

Но сега Путин ще разполага с един блъф по-малко. Русия в никакъв случай не е партньорът, на който американците могат да разчитат. 

Поне така излиза от последните данни на Министерството на финансите на САЩ. Москва се е разделила с почти всички американски държавни облигации. През май Кремъл е продал 69% от американските си държавни ценни книжа. И това, след като почти половината от книжата бяха разпродадени през април. Тогава Москва държеше ценни книжа за 48,7 млрд. долара, докато месец по-рано стойността им бе 96,1 млрд. долара, показват данни на  Bloomberg.

Така в рамките на само два месеца Путин е ликвидирал американски ценни книжа на стойност 81,1 млрд. долара. И това със сигурност раздвижи пазарите. Доходността по десетгодишните американски облигации се покачи за два месеца от 2,7 на 3,1%. По онова време рязкото покачване предизвика изненада сред експертите. Сега е ясно кой стои зад движенията: Владимир Путин.

Сега Русия държи американски облигации за едва 14,9 млрд. долара. Това дори не поставя страната в списъка на големите американски кредитори. Само тези, които притежават американски държавни облигации или държавни ценни книжа на стойност над 30 милиарда долара, са включени в този списък. Най-големият американски кредитор продължава да е Китай, а най-малкият, включен в списъка, е Чили.

„На подобен сериозен спад е трудно да се повярва. Отначало помислих, че има статистическа грешка", казва Робърт Синче, стратег в брокерската къща Amherst Pierpont Securities, цитиран от германския Die Welt. „Но зад драстичните разпродажби вероятно има главно политически мотиви. Путин иска да стане по-малко зависим от долара и да инвестира чуждестранните валутни резерви на страната по различен начин".

Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
В същност - така е :)И да добавя - мноооооооого, ама мноооооооого по-скъпа.Това е квото е - както ти сам си казвал - руснаците ги бива с бомби за 5 лева да изпепелят един град, ама не строят(неясно дали могат) една ракетка, която да уцели вторият етаж, третият прозорец на сградата и да убие всички в стаята, но да струва 1000000000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
Така - сега...това каква е българската икономика...В интерес на истината - на мен в последните 2-3 години ми харесва. То и няма как да не ми харесва.Как руснаците изнасят реалните капитали във виртуалната среда на Кипър - както ние ги изнасяме за Аруба ли? Нещо подобно?Ти купувай патенти от немците. Ако по това гледаш нещата, то тогава ти си тоя, който подценява руснаците - щото те патенти имат. Ще се бъзикаш с китайците, когато почнат да внасят от нас. Последно гледах, че преди 2-3 години 20% от световното промишлено производство е те там. Измеримо е с Великобритания след парната машина и САЩ след ВСВ. И двете държави още лапат от тия техни постижения. И Китай дълги години напред ще е все по-богата.Т.ИM винаги е бил цензуриран тук - все пак е техен сайта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 5 години
Ти приеми каквото си искаш, но ако на системата във Швеция или Франция викаш нещо друго, освен социализъм, то значи не си наясно с терминологията.Северна Корея никога не са претендирали за социализъм, а за чучхе. Куба беше премазана от ембаргото. Венецуела са ***, но поради друга причина. Но като ги изброяваш тия - какви са във Виетнам и Китай?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 5 години
Мави , остави го космоса , дай нещо от твоя бранш , по простичко - дай ми примерче за РУСКА печатарска машина . Благодаря предварително :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 5 години
То така погледнато нещата не са никак зле - 75 % суровини , 25 % преработка , ОБАЧЕ като сметнеш крос субсидирането и нещата са катастрофални - около 90-95 % от експорта на Русия е зависим от износа на суровини .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 5 години
Абе , не друго ама западната техника за работа в гората в сравнение с ГАЗ 66 е мнооооооооого трудно да ти кажа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ... *** Кук = *** Кук ... а стига бе , и *** ли се цензурира :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
а най ми е готино като ми каже някой че въхфона ми е правен в китай :))) . те малко инфо по въпроса :Най-голямата разлика между Apple и останалите производители е, че за материалите и компонентите на своите продукти екипът на *** Кук се снабдява от производители от цялото земно кълбо, специализирани в конкретни технологични области. Например, дисплеите на Apple идват основно от Япония, разработвани от Japan Display and Sharp, а друга част се произвежда от южнокорейската LG Display. Touch ID сензорът, съдържащ се в последните модели на iPad и iPhone, е дело на тайванската компания TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, която осигурява и други важни компоненти. Тайванският производител доставя около 60% от процесорите, а останалите 40% са дело на Samsung (колкото и да не ни се искаше да ги споменаваме). Камерите на Apple най-често са производство на Sony, флаш паметта идва от Toshiba, жироскопът е на STMicroelectronics, базирани във Франция и Италия. Немалка част от контролните чипове и предаватели се изготвят от други американски компании със свой аутсорсинг.В действителност, списъкът с доставчици, с които работи IT гигантът, наброява повече от 200 компании от целия свят. Този сам по себе си любопитен факт поставя немалко предизвикателства пред мениджърите на компанията, които постоянно трябва да координират и следят дейността на своите партньори. Целият процес на създаване на продукти за Apple действително е забележителен части от буквално всички точки на света се произвеждат по поръчка за Купертино. Те трябва да са така добре прецизирани и съгласувани, че когато дойде моментът на сглобяване, извършвано на различно място, те да паснат по безупречен начин, за да създадат визията и качеството, което е превърнало Apple в толкова емблематична марка. Не на последно място, Apple трябва да поддържа огромен брой складове и магазини на едро, за да успява да дистрибутира продуктите до крайния потребител за възможно най-кратки срокове.Въпреки че списъкът с аутсорсинг доставчиците на Apple е наистина дълъг и разнообразен, компанията продължава да е огромен работодател и на местна почва. Дизайнът, развитието на продуктите и маркетингът се разработват в Купертино. Защо обаче Apple поставят стикери с Произведено в Китай на своите продукти?и да добавя от себе си още че в един съвременен върхов смартфон се ползват около 600 софтуерни и технологични патента :))) и те са включени в цената . ама вече много избегахме настрани :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ами не знам как да го гледам . и трите са взаимно свързани и поотделно не могат да съществуват . отиваме в много отнесена тема дето мен ме няма :))) . първо оставаш с грешно впечатление че подценявам руската икономика . не , не я подценявам . бвп на русия 1286 млрд. с/у България 52 млрд - дори и аз дето имам 0,75 диоптъра виждам разликата :))) . ако ние имаме около 500.000 читави инженери , които случват нещата в технологичните ни , и не толкова технологичните ни :))) , отрасли то в русия сигурно има поне 5.000.000 читави . също така съм далече от мисълта че ядрен реактор , или самолет , или ракета за качване на товари в космоса , се правят от 1000-2000-5000 ентусиасти . зад това нещо има и научен потенциал - теоретична обосновка и инженерен потенциал - практически изчисления кое как и след кое се прави + производствена база това да се направи и да работи сравнително безопасно и да е полезно на голям кръг от хора :))) . не случайно икономиките способни на такова нещо се броят да не кажа на пръстите на едната ръка ... а иначе им вървят напоследък нещата , щото едните се правят че има правят санкции - другите се правят че страдат от санкции :))) . за друго се закачам . не България купува лекарства от русия , а те от нас . не България купува домати от русия , а те от нас . не България купува автомобили от русия , а те купуват немски и френски автомобили в които има цели компоненти и блокове произведени в България ( цитат : като дигнеш капака на една западна кола и гледаш всичко made in Bulgaria :))) ... край на цитата ) . не България купува електро -механични-пневматични елементи от русия , а те купуват от различни немски-френски-белгийски-швейцарски фирми , които имат заводи у нас :))) . ей затова се закачам . щото са надценени , а не подценени . и ако трябва да гледаме реалната икономика , що малко по-заможните руснаци гледат да си изнесат реалните капитали във виртуалната среда на кипър или пък още неприлично заможните във още по-виртуалната и нереална среда на лондонското сити :))) . ама много се отдалечихме и от темата на статията и съвсем утече разговора :)))а за китайците не ми се отваря тема . само едно , когато започна да купувам патенти и лицензи от китайска фирма тогава ми ги хвали . засега купувам от едни немци , едни италианци и едни англичани . а пък продавам на едни други немци . иначе са ме питали едни японци , ама там нямам сделка :))) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
"Впрочем - социализъм текущо има в ЕС. Особено в Скандинавието, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Австрия. Диваци. Руснаците са културни хора обаче - там си е капитализъм."това ще приема че не си го писал и аз не съм го чел ... :))) ... е виж от прогресивния свят не е останало много но венецуела , куба , северна корея ... нали има тук там още . не е да не се намира ... даже екскурзии правят , ако искаш да пипнеш от първа ръка как е :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още