IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви отговор на автомобилните мита на САЩ за 8,5 млрд. евро

Според източници става въпрос за мита от Брюксел върху вноса на въглища, фармацевтични и химически продукти от САЩ

14:05 | 19.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз подготвя списък с контрамерки срещу готвеното въвеждане в САЩ на мита върху вноса на европейски автомобили. Това заяви еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

По-рано днес европейски източници потвърдиха новината, посочвайки, че Брюксел ще разгледа възможността за въвеждане на мита върху вноса на въглища, фармацевтични и химически продукти от САЩ, съобщи германското издание Wirtschaftswoche.

„Ще бъде жалко, ако САЩ въведат автомобилни мита. Подготвяме заедно с нашите държави членки списък с ребалансиращи мерки... И направихме това ясно за нашите американски партньори“, посочи Малмстрьом, цитирана от Ройтерс.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, придружаван от Малмстрьом, ще посети Вашингтон следващата седмица, като основна цел на посещението му ще са обтегнатите търговски отношения между Брюксел и Вашингтон. Той ще се срещне с Доналд Тръмп на 25 юли.

„В зависимост от напредъка по време на посещението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер държавите членки ще решат каква да бъде последващата им стратегия в края на идната седмица“, посочва европейски дипломат пред Wirtschaftswoche.

Изданието уточнява, че списъкът със обложени стоки може да стане готов до края на август, като очакванията са този път той да съдържа по-малко стратегически стоки отколкото този, който бе изготвен след налагането на митата срещу вноса на стомана и алуминий по-рано през годината.

Тъй като европейският автомобилен износ е с по-голям обем от износа на стомана и алуминий, европейските налози се очаква също да са върху повече стоки. Германското издание посочва, че се разглежда възможността за налози върху внос на стойност 8,5 млрд. евро. За сравнение при първите американски мита отговорът на Брюксел бе със стоки за 2,8 млрд. евро.

Износът на американски въглища за Европа се засилва през последните години. В същото време европейската химическа индустрия не е съгласна с митата върху американските стоки, тъй като нейни представители се притесняват, че това може да доведе до ответни мерки от страна на САЩ.

По-рано в сряда държавният глава заяви, че европейските лидери идват във Вашингтон в опит да постигнат споразумение за митата върху автомобилния внос, определяйки ги като „големият“ сред дразнителите в отношенията между САЩ и ЕС, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
birmingam
преди 5 години
ТРЪМП ДОНАЛД всички знаем ,че вече се е издънил малко. Тези мита ще ги има 10 години и после ще птпаднат за винаги. Какво да се прави като човека е обещал в програмата си. За това щатите са сила номер 1 защото като поемат ангажимент и го изпълняват. Това ,че чичо Тръмпи малко се е поразгорещил няма да попречи на световната икономика. Само война да няма. И всичко е точно иначе търговска война да има колкото си иска ние в БГ и без това сме бедни няма кой знае какво значение. Борси морси САЩ МАЩ дрън дрън дрън тръмп. Само занего чета и за неговите действия. Еми малко ми омръзна... вече. Иначе Щатите си карат работата и хич не се притесняват, поросто в момента са най-научената нация как се работи. С малко усилия много резултат докато при нас е малко "кипи безмислен труд" в институциите с таргети извършваме кухи продажби лъжем себе си лъжен всички останали. Докато в Щатите да ти продадат нещо по роднинска линия дето не ти трябва е това няма как да стане. там хората не се лъжат един друг вярват си... ЕЕЕЕх и при нас ще стане това ама 2071г. Вервай те ми на там сме тръгнали и там ще отидем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
studioaa
преди 5 години
Поредното доказателство за наглостта на брюкселската бюрокрация. Сега престъпната комисия на юнкер ще наложи мита на лекарства за тежко болни хора, които нямат никакъв еквивалент, лекарства за лечение на рак, левкимия, лимфони и други за да защити интересите на германската олигархия срещу Тръмп. Ето защо онболните у нас трябва веднага да започнат мирен протест срещу политиките на ес и да поискат излизане от него. брюксел и берлин са готови да оставят хората да умират като мухи, но не и да оставят олигархията без пари. Явно корупцията в европейския съюз далеч надминава тази у нас и то в пъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още