IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех индустрията стимулира пазара да катализира идеи сам

Банките имат важна роля за технологиите, тъй като те са „кръвоносната система на всяка една икономика“, смята директорът на phyre Константин Джелебов

15:28 | 19.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images</em></p>

Снимка: Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Налагането и развитието на финтех технологията в България стимулира пазара да реагира сам и да катализира идеи, които ще доведат до по-доброто обслужване и откликване на нуждите на потребителите. Това мнение изказа пред Investor.bg изпълнителният директор на една от компаниите за мобилни разплащания phyre Константин Джелебов.

Същевременно обаче Джелебов изтъкна важната роля, която банките играят в динамиката на технологичния пазар, определяйки ги като „кръвоносната система на всяка една икономика“. 

По думите му обаче финтех индустрията успява бързо да опрости извършването на финансови операции, превръщайки ги в по-достъпна технология за обикновения потребител.

Според него потребителите „не искат да знаят какво е кредит и дебит, а колко пари имат в сметката и колко са похарчили“. А с възможностите на финтех технологията това става лесно, бързо и сигурно.

Развитието на финтех индустрията в световен мащаб е показателно за бъдещето на електронните пари и мобилните системи за разплащания. Само за първата половина на 2018 г. инвестициите в сектора надхвърлят обема за цялата 2017. По данни на Fintech Global за първите шест месеца в глобален план те достигат 41,7 млрд. долара, а за цялата 2017 – 39,4 млрд. долара.

„Именно младото поколение, което е силно свързано с технологиите, предопределя бъдещето на финтех индустрията. Вече виждаме как изискванията и потребностите на хората се променят, което поражда необходимостта от развитието на нови продукти за разплащания, бързи кредити, застраховки и инвестиции“, посочва Джелебов и допълва: „Всички си спомняме притеснението и безпокойството, което бе обхванало хората, когато се появиха безконтактните банкови карти. Но ето, че само след няколко години вече ги приемаме за нещо нормално, което неусетно се превърна в част от ежедневието ни. Подобно бъдеще очакваме и за мобилните системи за преводи, с оглед на тенденциите, които наблюдаваме в световен план“.

Джелебов отбеляза и разработваната в глобален мащаб идея за плащане чрез посредник, която би дала възможност на потребителя да се „освободи“ от някои разплащателни задължения, като оторизира приложението само да извършва тези операции в в даден момент. 

Мениджърът е убеден, че България е развиващ се пазар, в който тепърва ще се налагат финтех технологията и дигиталните разплащания. „Хората все повече се обръщат към подобни технологии и е въпрос на време това нещо да се развие и тук“, каза още Джелебов.

Очаква се през октомври phyre да стартира и услуга за безкартово теглене на пари от банкомати, която се намира във финален етап на развитие. Компанията е в преговори и със световния технологичен гигант Apple за поддръжка на платформата си в Apple Pay. За момента тя се използва само при устройства с Android.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
mvr0306
преди 5 години
Оф, аман от всякакви старт ъпи за мобилни разплащания и тем подобни "улеснения". Виждаме че по-сериозен ръст на БВП генерират страните работещи предимно в реалната икономика, отколкото базирани на "услуги". Тия момчета що не си ползват уменията за нещо по-полезно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още