IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се подготвя Европа за Brexit без сделка?

През есента България планира да разработи подробен план за действие при всякакви сценарии

16:05 | 19.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преговорите за Brexit са в застой, а планът на премиера Тереза Мей за напускане на ЕС от Великобритания се натъква на противопоставяне от всички страни. Препоръката на ЕС към правителствата и компаниите да се подготвят за хаотичния сценарий, при който Великобритания напуска съюза без споразумение, пише Bloomberg.

Докато британското правителство обещава да засили собствената си подготовка за напускане без споразумение, някои страни от ЕС вземат по-сериозни мерки от други. Белгия и Холандия, чиито пристанища се намират срещу Великобритания, са сред страните лидери, а Гърция и Италия са по-спокойни. Колкото по-голямо е планирането на страните, толкова по-силна е позицията им при преговорите.

Bloomberg обобщава какво правят страните преди настъпването на Brexit идния март.

Лидерите

Белгия

С второто по-големина пристанище в Антверпен Белгия инвестира в дронове и подводни скенери за наблюдение на бреговата си ивица и Северно море. Тя ще осигури повече кучета за залавяне на наркотици и пари, съобщи финансовото министерство на страната. Освен това Белгия увеличава със 141 митническите си служители, които сега наброяват 3400 души. Те ще започнат работа от април 2019 г.

Холандия

Холандия, където се намира най-голямото пристанище в Европа, Ротердам, назначава най-малко още 750 митнически агенти, за да осигурят плавното приспособяване към Brexit. Така тя увеличава митническите си служители, които към момента са 5 хил., с 15%. Холандският зам.-финансов министър Мено Снел заяви, че броят на новите агенти може да нарасне с 930 в случай, че не се стигне до сделка. Агенцията за безопасност на храните и потребителските стоки също планира да увеличи служителите си.

Ирландия

Ирландското правителство поиска от всяко министерство да установи потенциалните последици при напускане на ЕС от Великобритания без сделка и какви ресурси ще са необходими за справяне с това. Ирландия иска да назначи допълнителни хиляда митничари и да създаде система за акциите и други ценни книжа, които се търгуват на ирландската фондова борса.

Освен това страната планира да премести около 200 хил. тона петролни резерви от Великобритания в Ирландия и други страни членки на ЕС, съобщи Sunday Independent. Дъблинското пристанище се готви да изгради допълнителна инфраструктура, която ще бъде необходима. Освен това Ирландия има кредитна програма на стойност 300 млн. евро (351 млн. долара), която да помогне на компаниите да се справят с Brexit и лобира Брюксел да смекчи правилата за държавна помощ, за да позволи на правителството да подкрепи на компаниите.

Оптимистите

Гърция

Гърция е убедена, че Brexit без сделка няма да се случи. Но зам.-министърът на външните работи Йоргос Катругалос казва, че правителството проучва „малко вероятния“ сценарий, като опитва да прецени възможните последици и да предприеме необходимите мерки. Той не разкрива подробности за предприеманите стъпки.

Италия

Новото популистко и евроскептично правителство в Италия все още няма план в случай на Brexit без сделка, което то смята за далечна възможност според високопоставен официален представител. Но през септември или октомври 27-те страни членки на ЕС ще трябва да започнат да работят върху планове, обхващащи целия блок, допълва представителят. Брекзит Брекзит

Останалите

Полша

Няколко министерства в Полша анализират потенциалните последици. Основната линия е, че сценарий, при който Великобритания напуска ЕС без сделка, ще се отрази главно на страните членки с голям брой граждани, живеещи на Острова, тези с търговски излишък и страните, които са нетни бенефициенти на европейско финансиране. Полша попада и в трите категории. Правителството анализира колко допълнителни митнически агенти ще са необходими и проучва мерки за ограничаване на рисковете пред бизнеса.

Германия

Германското правителство многократно предупреди компаниите и банките да не подценяват риска и да се подготвят за него. От няколко месеца германските митнически служители се подготвят за всички възможни сценарии, казва финансовият министър Олаф Шолц.

Испания

Испанското правителство подготвя анализ на различните потенциални резултати от преговорите за Brexit, включително за напускане на ЕС от Великобритания без сделка. Работата включва данни от компании и бизнес групи. От миналата година Испания работи по план за предпазване на туристическата си индустрия при нарушаване на пътуванията по въздух.

България

България се подготвя за рисковете от три възможни сценария за Brexit – обхватно споразумение, частично споразумение или без сделка. През септември или октомври правителството ще разработи подробен план за действие за трите сценария, съобщава българското външно министерство.

Франция

Франция извършва планиране от почти две години в сектори от риболова до границите и финансовите услуги, но не е  публикувала подробности. „Подготвяме планове за всички хипотези“, заяви говорителят на правителството Бенжамен Гриво.

Португалия

Португалия не очаква сериозни промени или увеличаване на служителите на пристанищата си в Синеш и Лисабон независимо от вида Brexit, който ще настъпи. Почти три четвърти от търговията със стоки на пристанището в Синеш, което е най-голямото в страната, включва страни извън ЕС, така че страната вече е готова да се справи с доставките до и от страни извън съюза.

Австрия

Австрия може да се справи с допълнителна работа за митниците „без никакви проблеми“, казва финансовото министерство във Виена. Няма нужда от увеличаване на митническите служители, защото настоящият режим на Световната търговска организация (СТО) може да се справи с доставките от и до Великобритания. Министерството изразява също увереност, че банковата индустрия в страната е подготвена за всякакви сценарии.

Дания

Датското правителство инструктира всички министерства да се подготвят за Brexit без сделка макар да допуска, че ще бъде постигнато споразумение. „През целия този процес се подготвяме за сценарий без сделка“, казва финансовият министър Кристиан Йенсен. „Обръщаме внимание на това, но основният ни сценарий остава сделка с Великобритания“, допълва той.

Кипър

Кипър казва, че е „наложително“ да има сделка. Но в страната работи Комисия за всякакви вероятности с „всички съответни държавни служби“, казва външният министър Никос Христодулидис.

Естония

Естония работи по подготовката си за всички възможни сценарии, съобщава външното министерство на страната.

Финландия

Финландското правителство възложи на министерствата да се подготвят за всякакъв изход от преговорите за Brexit, въпреки че експозицията на Финландия на потенциален резултат без сделка е по-малка в сравнение с повечето страни членки на ЕС. Авиационната индустрия е една от областите, които предизвикват безпокойство, но засега не е започнала никаква конкретна подготовка във връзка с възможните сценарии за Brexit.

Литва
Литва обсъжда потенциалните последици за бизнеса, но за момента не е разработила конкретни планове.

Румъния

Румъния се готви за всякакъв изход от преговорите за Brexit, като основната й цел е да се гарантира излизане на Великобритания от ЕС със сделка, съобщава външното министерство.

Швеция

Швеция назначи „група за подготовка“, която да проучи потенциалните последици, казва шведският министър по европейските въпроси Ан Линде. „Все пак смятаме, че ще има сделка, но искаме да бъдем подготвени за всякакви ситуации“, допълва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още