IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За какво са разговаряли Тръмп и Путин? Само те знаят

В САЩ разочарованието от липсата на информация поражда засилени подозрения към Тръмп

18:18 | 20.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп и Владимир Путин може да са постигнали няколко исторически споразумения на своята среща на върха във Финландия тази седмица. Или може да не са. Зависи с кого говорите. Три дни по-късно никой не беше съвсем сигурен.

След като не станаха известни никакви подробности за разговора, воден от лидерите на четири очи в понеделник, освен неясните общи описания, представени от самите тях, служители, депутати и граждани, особено в САЩ, се чудят какво всъщност е било договорено, ако въобще е имало нещо. И Тръмп, и Путин обявиха срещата за голям успех, от който скоро ще се берат богати плодове в множество геополитически направления, но дори най-пълното описание на разговорите, представено от Путин, навежда на мисълта, че евентуалните резултати съвсем не са сигурни.

А фактът, че между върховните главнокомандващи на двете най-големи ядрени сили в света може да има значима среща на върха с високи залози, без да се посочат твърди постижения или провали, обърква мнозина.

В САЩ разочарованието от липсата на информация вече поражда засилени подозрения към Тръмп. Конгресмени демократи настояват да бъдат изискани бележките на преводачката на Държавния департамент, превеждала на Тръмп, или тя да бъде задължена да даде показания. Републиканците блокират този ход. Служители казаха вчера, че Белият дом и Държавният департамент също вероятно биха се противопоставили на подобен ход, определяйки го като посегателство върху изпълнителната власт. Поради това е малко вероятно бележките да бъдат показани, докато не бъдат публикувани в исторически архиви след десетилетия.

Така че засега всички освен Тръмп и Путин и навярно неколцина техни близки довереници са в неведение. Дори шефът на разузнаването Дан Коутс, назначен от самия Тръмп, каза вчера: "Не знам какво се е случило на тази среща."

"Напълно изумително е, напълно изумително, че никой не знае какво е било казано", заяви най-високопоставеният демократ в Сената Чък Шумър. "Това е демокрация. Ако нашият президент постигне споразумения с един от нашите водещи противници, ако не и водещия, неговото правителство трябва да знае за това, а също и американският народ."

Обикновено срещите на върха, особено между две големи сили, са след седмици и месеци обстойно планиране на по-ниско равнище с оглед постигане на резултати, които да могат да бъдат показани. Темите от дневния ред, опорните точки, желаните резултати и дори големи части от значими споразумения обикновено се договарят предварително, така че съответните ведомства и в двете страни да са наясно с евентуалните промени в политиката. В някои случаи самата среща на върха и подписите на лидерите върху даден документ или обща декларация са чисти формалности, тъй като сериозната работа вече е свършена от техните подчинени.

Тръмп преобръща тези условности със своя авантюристичен подход към държавните дела - подход, който той мисли, че е проработил на знаковата му среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун миналия месец. Този път обаче нямаше обща декларация,, която да придаде официалност на резултата от разговорите, а само прескачаща от тема на тема 45-минутна пресконференция, на която Тръмп предизвика противоречие, като даде вид, че заема страната на Путин по въпроса за оценката на американските разузнавателни служби, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г.

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов изрази вчера надежда, че "устните договорки между Путин и Тръмп ще бъдат изпълнени", макар че съдържанието на евентуални подобни договорености остава неясно, не на последно място защото основната работа беше свършена през двата часа обсъждания между двамата лидери в присъствието единствено на преводачите.

Вчера правителството на Тръмп попари едно предложение на Путин: да се позволи на Русия да разпита американци, които Кремъл обвинява в престъпления, а в замяна да бъде позволено на американски следователи да разпитат служители на руското разузнаване, срещу които САЩ неотдавна повдигнаха обвинения в предполагаема намеса в изборите.

"Това няма да стане", каза държавният секретар Майк Помпейо за руското предложение в интервю за "Крисчън броудкастинг нетуърк".

Все пак, от гледна точка на Путин, срещата на върха е поставила Москва и Вашингтон на "пътя към положителна промяна". През последните дни той говори за постигане на широко съгласие с Тръмп за гарантиране на сигурността по границата на Сирия с Израел и за въпросите на контрола над въоръженията. Междувременно министерствата на отбраната и на външните работи на Русия казват, че са готови да започнат да привеждат в действие тези споразумения.

Самият Тръмп също представя срещата на върха в положителна светлина. Той казва, че втора среща с Путин ще доведе до прилагане на дългия списък с теми, обсъдени от тях в Хелзинки. Те включват тероризма, сигурността на Израел, разпространението на ядрени оръжия, кибератаките, търговията, Украйна, мира в Близкия изток и Северна Корея, заяви той в Туитър. "За тези проблеми има много отговори, някои лесни, а някои трудни . . . но ВСИЧКИ те могат да бъдат решени!", каза той.

Настоятелно запитан за подробности обаче, Белият дом не можа да даде никакви.

Говорителката Сара Хъкаби Сандърс спомена като обсъждани теми Сирия, Иран, Израел, контрола върху въоръженията, извършената от Русия анексия на Крим от Украйна и намесата й в изборите в САЩ през 2016 г. Но превръщането на тези въпроси от теми на обсъждане в действия очевидно е предстоящ процес.

"Това е началото на диалога с Русия и на нашето правителство с тяхното, и ние ще продължим да работим по тези неща", заяви тя пред репортери в Белия дом в сряда.

Минути по-късно Държавният департамент предложи своя версия за срещата в Хелзинки, като каза, че не са били постигнати споразумения; само общи предложения по въпроси, свързани главно с икономическото и стратегическото сътрудничество.

Говорителката Хедър Науърт каза, че са направени три предложения: едно за събиране на работна група на високо ниво с американски и руски бизнес лидери; друго за създаване на "експертен съвет" от учени, настоящи и бивши дипломати и военни от двете страни, който да наблюдава в широк план отношенията между САЩ и Русия; и трето за свикване на поредица от последващи срещи на съветите за национална сигурност на САЩ и Русия.

"Знаете, че това несъмнено са все умерени предложения", каза тя. "Президентът беше казал, когато се захвана с това, че не бихме могли да решим всички проблеми в света с една среща, с един разговор с руското правителство, но смятаме, че то е доста добра начална точка."

В Пентагона служителите все още чакат да видят дали заповедите за придвижването на американските сили в Сирия ще се променят в резултат на срещата.

Командващият силите на САЩ в Близкия изток каза вчера, че не е получил нови указания от Пентагона за сътрудничество с Русия в Сирия.

"Не сме получавали други инструкции, освен тези, съгласно които действаме в момента", заяви генерал Джоузеф Вотъл по видеоконферентна връзка от своя щаб в Тампа, Флорида. Той каза, че следва подход на "придържане към същия курс" в Сирия, след като няма нови указания.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Ето бе:https://dnes.dir.bg/na-fokus/tramp-i-putin-kato-edin-na-koritsata-na-taymКошмара на либерастите :DDD
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
Lucifer
преди 5 години
Страхува се който има какво да губи, щом се уплашиха от Ким, какво да говорим за Путин! И двамцата имат само пушкала и са мн. гладни...а гладен човек зло гледа и зло мисли! Путин каза: "Не мисля че при световен ядрен конфликт някой би оцелял изобщо, но за какво ни е свят без Русия?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Много голям майтап ще излезе ако на срещата между двамата е присъствал единствено преводача на Путин, а Тръмп е пратил своя на пазар в далечния МОЛ. Сега слушам искали да разпитват руснака в амриканския сенат но засега Путин май не дава. Смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Страх ги е от Тръмпутин, вярата им демократична :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още