IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели

Важно е работодателите да влагат повече усилия в подготовка на необходимите кадри, а не да разчитат изцяло на търсенето на подготвени служители, казва експерт

22:40 | 20.07.18 г. 14
Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели

Все по-голям процент от работодателите в България споделят, че не могат да намерят служители с качества, каквито търсят. Важно е работодателите да започнат да влагат повече усилия в подготовката на кадрите, които са им необходими, а не да разчитат изцяло на търсенето на подготвени служители с конкретни умения.

Това каза Надя Василева от Menpower в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Заключението за липсата на подготвени служители гостът посочи на база на проучване на Menpower, което се провежда от 2011 г. насам и което показва данни за непрестанен ръст на затрудненията на компаниите при набиране на персонал.

„Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели. Разминаването между търсене и предлагане е нещото, което ги притеснява. Вече е време всички работодатели да започнат да мислят в посока на това да обучават, променят и развиват кадрите на пазара на труда, а не само да разчитат на подготовката, с която служителите разполагат преди постъпването им на работа. Компаниите трябва да обръщат повече внимание на създаването на талантите, да им предлагат различни роли, които да изпълняват и да ги поддържат заинтригувани и развиващи се на работното място, защото ако това не се случва, то служителите ще потърсят друго“, каза Василева.

Тя посочи миграцията и демографския срив като най-сериозните причини, водещи до липсата на кадри. Според нея от съществена важност е да се вземат мерки, които да са приложими и да дадат бързи резултати.

„Необходимо е да се вземе решение веднага и то да е изпълнимо към момента. Компаниите и правителството трябва да започнат да привличат хора, които не са въвлечени достатъчно на трудовия пазар. Определено трябва да се обърне сериозно внимание на притока на чуждестранни служители, който трябва да е целенасочен. Тези хора трябва да започнат работа за отворените позиции на компаниите“, отбеляза Василева.

Гостът посочи, че липсите на служители са най-осезаеми, когато се търсят квалифицирани работници, инженери, шофьори, персонал в хорека сектора и персонал в здравеопазването. Според нея това скоро няма да се промени и тези позиции и сектори ще продължават да отчитат най-значително затрудненията.

Василева добави, че неразкриването на нови работни места е и фактор за ниското ниво на чуждестранни инвестиции в България. „Инвеститорите са наясно с проблемите на страната за намиране на кадри и предпочитат други държави, в които да се чувстват сигурни, че ще могат да намерят служители“.

Василева коментира, че е трудно да се даде съвет на младите хора какво да учат и към каква сфера да се насочат към момента, тъй като най-вероятно професиите, които те ще практикуват, все още не са ни известни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 45 rate down comment 11
michaelis12
преди 5 години
да само че Бльмбурга да го духха нали те сяха пропагандата на Сороспетините с бежанците .... :)) Тиквесторо ми земете си бежанци ве нали тва искахте, ей маннгалоиди и негрроиди нов внос бол .... refugees welcome !!! ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 91 rate down comment 7
bgMan
преди 5 години
Българските работодатели да го д*хат!!Мутренското правителство също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още