IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети не успяха да издърпат Wall Sreet на зелена територия

Щатските индекси завършват петъчната сесия с леки понижения

23:58 | 20.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси финишираха на червена територия в последния ден от работната седмица на фона на силните резултати за тримесечието на някои от най-големите американски компании като Microsoft и Honeywell, които за малко не успяха да компенсират заплахите на американския президент Доналд Тръмп да разшири митата върху китайските стоки, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписа 6,38 пункта от стойността си и завърши сесията на ниво от 25 058,12 пункта, тъй като загубите на IBM помрачиха добрите резултати на Microsoft.

Широкият измерител S&P 500 също остана на червена територия с минимален спад от 2,66 пункта до ниво от 2 801,83. Технологичният измерител Nasdaq Composite се раздели с 5,10 пункта и завърши търговията на ниво от 7 820,20 пункта. Борси Борси

За цялата седмица S&P 500 и Nasdaq записват лека загуба, докато Dow се повишава с 0,1% и отбелязва първата си серия от три поредни печеливши седмици от януари насам.

Microsoft обяви по-добри от очакванията печалби в четвъртък след края на сесията и оповести силни очаквания за приходите си. Книжата на компанията поскъпнаха с 1,8% и удариха рекорд. Цената на акциите на Honeywell също се  повиши с 3,8% на фона на по-добрите от очакванията печалби и приходи.

General Electric също надмина очакванията за печалбата си, но тя все пак представлява спад от 30% на годишна основа. Книжата на компанията поевтиняха с 4,4%.

До този момен около 16,3% от компаниите, включени в индекса S&P 500, са обявили резултатите си за второто тримесечие, като 83 на сто от тях надхвърлят очакванията на анализаторите, сочат данни на FactSet.

Отчетите бяха оповестени, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че е готов да наложи мита върху всички китайски стоки, които пристигат в САЩ, ако е необходимо. „Това ще разпали отново страховете от търговска война. Подобни изказвания само усложняват нещата на пазара“, коментира Питър Кардило, главен пазарен икономист в компанията Spartan Capital Securities.

Цената на златото се отлепи от едногодишното дъно, което достигна предишния ден, след като Тръмп критикува силния долар и повишенията на лихвените проценти от Федералния резерв, което тласна зелената валута до най-ниското й ниво от четири дни насам. Златото поскъпна с 0,45% до ниво от 1 227,91 долара за тройунция, а американските фючърси върху златото с доставка за август добавиха 7,10 долара към стойността си до ниво от 1 231,10 долара.

На петролните пазари цената на черното злато се повиши на фона на отслабването на долара и очакванията за по-слаб износ през август от Саудитска Арабия. Цената на американския лек суров петрол WTI скочи с 1,4% до 70,46 долара за барел, докато петролът сорт Брент поскъпна с 47 цента до ниво от 73,05 долара.

На облигационния пазар доходността по 30-годишните американски държавни ценни книжа надхвърли прага от 3% и достигна най-високото си ниво от края на юни. В същото време доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 2,891%.

Доларът остана под едногодишния си връх в петък след коментарите на президента Тръмп. Той достигна ниво от 95,19 спрямо кошница от шестте основни валути, което е малко под най-високото му равнище от една година насам от 95,61, достигнато предходната сесия.

Курсът на еврото спрямо долара се понижи до 1,1639 долара за едно евро на фона на повишаването на доходността по италианските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още