IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

13,2% от руснаците живеят под прага на бедността

Броят на бедните в Русия намалява за първи път от 2012 година насам, показват предварителни данни на статистиката

20:04 | 23.07.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година 13,2% от руснаците, или общо 19,3 млн. души, са живяли под прага на бедност, сочат предварителни данни на Росстат, цитирани от в. "Известия". За първи път от 2012 година в страната се отчита намаляването на броя на бедните.

През 2012 година хората, които са под прага на бедността в Русия, са били 10,7% от населението, посочва още изданието. От статистиката е видно, че през 1992 година 49,2% от руснаците са били под прага на бедност, или общо 33,5 млн. души.

От Министерството на труда обясняват намаляването на бедността в страната с активната социална политика и системата на помощи, развита в последните години.

Това е видимо в регионите, където се прилагат различни програми за финансова подкрепа и адаптация на бедните хора, на които се предлага работа, обучение и квалификация, както и помощ, за да започнат собствен бизнес.

Друго обяснение на намаляването на бедността дават от Института за социални анализи и прогнози. Според тях разходите за живота в Русия през 2017 година са се повишили с 2,6%, а инфлацията в този период е била 3,7 на сто.

Ректорът на Руският държавен университет по социални дейности Наталия Починок също споделя това мнение и допълва, че данните на Росстат не дават пълната картина на ситуацията в Русия. По нейни думи използваната методика не отразява какво не може да си позволи едно домакинство и от какво се чувства ощетено.

Минималните разходи за живота в Русия се определя на всяко тримесечие от Министерството на труда. За първите три месеца на 2018 година тази сума е малко над 10 хил. рубли (почти 159 долара) на човек.

На 1 май 2018 година правителството съобрази минималната заплата в страната с минималните разходи за живот и повиши минималната работна заплата до 11 163 рубли, допълва "Коммерсант".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
все около този процент се въртят нещата плюс/минус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Данните са на тяхната държавна стъкмистика.За истината питайте познати руснаци. Социалната им политика е по-добра от тази на мутренското ггейско правителство на ББ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
В рамките на ЕС е прието делът на бедните лица да се измерва посредством линия на бедност. Нейният размер се определя ежегодно в зависимост от промяната на доходите в цялото общество. Затова говорим за относителна бедност (спрямо нивото на доходите в едно общество), а не за абсолютна бедност, базирана на сума, необходима за задоволяване на основни жизнени нужди. Как става това:1. Определя се нивото на медианния еквивалентен разполагаем доход. За целта хората или домакинствата в една страна се разделят на две равни части така че 50% от тях да получават под въпросния доход, а останалите 50% - над него. Медианният доход за страната ни (за едно лице) през 2014 г. е 6 475 лв. годишно или около 540 лв. месечно.2. Линията на бедност за страната (както и за всяка една от областите в нея) се определя като 60% от нивото на така изчисления медианен доход. По този начин линията на бедност за страната ни през 2014 г. е 3 885 лв. годишно или 323,75 лв. на месец за едно лице.Делът на лицата, които живеят под линията на бедността, се определя като изчислим каква част от населението живее с по-малко от посочената сума. В България през 2014 г. това важи за 21,8% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 5 години
Какъв парадокс - в сащ са същитя % бедните - 13%но прага да си беден в сащ е 24 000$ на година доход за 4 членно семействоа в русия е 4 х 159 х 12= $ 7 634 за 4 члена за годинаили в сащ са бедните са 3.5 пъти по богати от бедните на русия..някой да сподлеи и сравни българските цифри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
А у нас колко са ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още