IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са най-скъпите градове за краткосрочни наеми?

Близкият изток класира пет града в топ 15 на индекса, изготвен от Bloomberg

14:56 | 28.07.18 г.
<p>
	Изглед от Дубай.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от Дубай. Снимка: Архив Ройтерс

Събиране на слънчеви лъчи в Тел Авив или обиколка в прочутите дубайски молове ще ви излезе сравнително солено. Комбинацията от високи цени на хотелите и апартаментите и силно развитие на туризма постави цените на имотите, отдавани под наем чрез платформата Airbnb в някои градове от Близкия изток, сред най-скъпите в света, съобщава Bloomberg.

В последния индекс на агенцията Маями и Бостън заемат първите две места по средна дневна цена на наема на частни жилища за втора поредна година. Собствениците на имоти, отдавани под наем в двата града чрез Airbnb, са определяли средна цена от съответно 205 и 195 долара на нощувка. Но градове от Близкия изток се изкачват в годишния индекс и тази година пет дестинации попадат в топ 15 на най-скъпите глобални градове. Тел Авив и Дубай заемат съответно четвърто и пето място, а Йерусалим, Рияд и Кувейт също са близо до върха. Airbnb Airbnb

Високите краткосрочни наеми на жилища в Дубай, където средната цена достига 185 долара на нощ, вероятно са функция на високите цени на хотелите в града, където над 70% от хотелските стаи се намират в четиризвездни или по-висок клас хотели, казва Ивана Газивода Вучинич от международната имотна компания Chestertons. Предлагането на имоти в Airbnb е нараснало над два пъти до 3249 жилища в двете години до август 2017 г. след смекчаването на държавните регулации, показва изследването на Вучинич на пазара на краткосрочните наеми в Дубай.

Градът вложи милиарди долари в стимулирането на туристическия си сектор и се надява да привлече 20 млн. посетители до 2020 г. спрямо 15,8 млн. посетители миналата година, сочат данните на Дубайската служба по туризма и търговския маркетинг. Две авиокомпании, спонсорирани от ОАЕ, Emirates и Etihad Airways, са сред най-бързо растящите авиопревозвачи в последните години. Ако Дубай достигне целта за 20 млн. посетители, ще се превърне в един от петте най-посещавани града в света, показва изследване на компанията Euromonitor.

Високи цени

Високите цени на имотите в Airbnb в Израел вероятно се дължат повече на високите цени на жилищата в Тел Авив и Йерусалим, казва Йоав Кернер, преподавател по статистика в университета „Бен Гурион“ в Израел. Апартаментите в Тел Авив обикновено изяждат най-малко три четвърти от средния брутен доход на човек, казва Кернер, който изследвал пазара на Airbnb в Тел Авив по поръчка на група хотелиери. Airbnb1 Airbnb1

Тъй като собствениците на имоти в платформата искат бонус върху печалбата си от отдаването под наем на жилищата си за цялата година, това тласка цените на краткосрочните наеми нагоре, отбелязва Кернер. Той счита, че Airbnb е помогнала за повишаването на наемите като цяло в Тел Авив - с около 10%.

Редица градове в света, включително Ню Йорк, наложиха редица ограничения на пазара на краткосрочни наеми поради опасения, че практиката може да тласне нагоре цените на жилищата. Говорителят на Airbnb Ник Папас опровергава тази идея, като заявява, че тя отчасти е била наложена от хотелиерите.

„Не е изненадващо, че хотелиерската индустрия плаща за подвеждаща информация за нашата общност. Данните показват, че тези твърдения просто са лишени от основания“, отбелязва Папас.

Данните на Airbnb показват, че средната цена в Тел Авив е 87 долара, докато тази в Йерусалим достига 82 долара, което е доста по-малко в сравнение със съответно 188 долара и 173 долара на нощ според изследването на Bloomberg. Airbnb използва различна методология от Bloomberg, тъй като платформата за краткосрочни наеми наблюдава цените на реално резервираните жилища, докато информационната агенция следи обявените цени на имотите на сайта.

Индексът на Bloomberg взема предвид обявените под наем имоти в над 120 града в света, но най-високите цени за краткосрочни наеми могат да бъдат открити в по-малки курортни дестинации, сочат данните на компанията AirDNA. Миналата година средните цени са били най-високи на карибския остров Сен Бертелеми и са достигали 1127 долара, следван от ски курорта Вейл, щата Колорадо, с цена от 668 долара, показват данните на AirDNA за жилища, отдавани под наем за най-малко 30 дни на година в градове с най-малко 1000 обяви за имоти в Airbnb. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още