IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Търсенето на кредити в еврозоната продължава да расте

Банките съобщават за облекчаване на кредитните стандарти и изгодни лихви, което насърчава търсенето на заемен капитал

18:59 | 24.07.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на кредити в еврозоната продължава да се повишава и през второто тримесечие, показва доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). Ръст има по всички категории кредити, пише институцията на своя уебсайт.

Това се дължи на облекчаване на кредитните стандарти, тоест критериите за отпускане на заем, което е отчетено и за трите категории кредитиране, които ЕЦБ следи - корпоративни заеми, заеми за домакинствата и ипотеките.

Облекчаването се дължи основно на конкурентен натиск в банковата система и като цяло подобряването на икономическата среда в еврозоната. Прогнозата на банките е за продължаващ ръст на кредитирането и през третото тримесечие на годината.

Условията за кредитиране се смекчават в Испания, Италия и Германия, докато във Франция и Холандия ситуацията остава без промяна.

В проучването на централната банка участват 149 банки от еврозоната. То се провежда четири пъти годишно и целта му е да анализира поведението на кредиторите в еврозоната.

От данните е видно, че компаниите са насърчени да търсят заемен капитал основно от лихвените нива и дейностите по придобивания и сливания. Условията на имотния пазар в еврозоната пък са благоприятни, което съчетано с повишаването на потребителското доверие, стимулира търсенето на ипотечни кредити.

Търсенето на заеми за покупки на жилища се повишава във всички големи икономики на еврозоната.

Влиянието на лошите кредити в банковата система намалява през последните шест месеца, отбелязват още банките в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Именно ! Това че им пречела задлъжнялостта е най - голямата лъжа . Очаквам рязко повишение на лихвите , когато видят че кризата е вече в ход и е необратима тенденция . Засега все още се носят по вятъра .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
shinawatra
преди 5 години
Май ти си с килийното икономическо образование и орех вместо сиво вещество! Банките биха спечелили ДВОЙНО, ако отнемат имотите и ги продадат втори път! Това е просто схема за двойна печалба, на сигурно. 1. Даваш кредит на ниска или нулева лихва, като захранка за риби 2. Вдигаш яко лихвата (който може си я плаща). 3. Прибираш обратно, от който не плаща и даваш на друг. Този който НЕ плаща, пак е длъжен да си доплати разликата до пълната сума, както е в БГ, само в САЩ нещата стоят малко по-различно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
slaviboi
преди 5 години
Ако банките проължават да печатат пари при всяка криза, цените на имотите никога няма да спадат, само ще растат. Инфлацията изяжда хляба на работника, винаги е било така и така явно ще продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Ти наистина имаш икономическата грамотност на дете от детската градина. Значи една банка дава кредит за имот 100 хил. евро взема лихви за 10 хил. евро и после го продава за 60 хил. евро и пак е на печалба? Имотката не струва колкото си я купил, или колкото смяташ, а толкова колкото може да се продаде в този бъдещ момент когато ти я вземат. Вдигането на лихвите ще доведе до срив в цената на имотката, а не до поскъпване и интересно как ще се печели като се продава на загуба... Всеки 1% върху основната лихва ще е 7-10% надолу за имотите и много ясно, че банките ще са против вдигането на лихвите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
По-важното е от кого са търсени заемите.От тиквитее профукващи всичко, което могат или от образованите и способни инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 3
пасъм
преди 5 години
Защо са им на банките имоти, а не лихви ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
Sandy
преди 5 години
Това надуване на балона с достъпни кредити е умишлено, целенасочено. После ще вдигнат лихвите и банките ще приберат поне половината от имотите за неизплатени кредити. Това ще бъде тотално ограбване на хората и стотици милиарди печалби за банките. Ще намажат и политиците - лобисти участвали в тази престъпна, но отдавна позната схема за грабеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още