IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп с идея към ЕС: Да се откажем едновременно от митата

Часове преди посещението на Жан-Клод Юнкер във Вашингтон американският президент предложи визия за истински свободен пазар

09:11 | 25.07.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Часове преди официалната среща си с председателя на Жан-Клод Юнкер американският президент Доналд Тръмп използва любимата си социална мрежа Twitter, за да лансира своя идея за прекратяване на търговските войни.

"И САЩ и ЕС да премахнат всички тарифи, бариери и субсидии! Това най-накрая ще може да бъде наречено свободен пазар и честна търговия", написа Тръмп в своя туит. 

Американският президент е категоричен, че Вашингтон е готов на тази стъпка, но европейците не биха се съгласили.

Делегация от ЕС, водена от Жан-Клод Юнкер ще бъде в Белия дом по-късно днес. От Европейската комисия вече уточниха, че целта е да бъде воден диалог и председателят на Комисията няма да представя предложения на американската администрация. Срещата ще продължение на разговорите, водени по време на заседанието на лидерите на Г-7 в Квебек.

Заедно с Юнкер за САЩ отпътува и комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом.

Отношенията между ЕС и САЩ се обтегнаха в последните месеци след въвеждането на мита за внос на европейски стоки, на което Брюксел отговори с ответни мерки. Преди дни Доналд Тръмп нарече ЕС "враг", което допълнително засили напрежението.

В Twitter американският президент критикува и глобата в размер на 4,3 млрд. евро, която ЕК наложи на Google. Очаква се, че тази тема ще бъде повдигната на днешната среща, което може да предизвика трудности в опитите да се сложи края на търговските търкания.

Доналд Тръмп спечели президентските избори в края на 2016 година с обещанието да направи Америка отново велика.

Той често отбелязва дисбалансите, които има САЩ в търговските отношения с другите държави и това беше причината за налагането на мита на редица стоки от Китай, Канада, ЕС и Мексико. В резултат и засегнатите страни също въведоха реципрочни мита и така се разпалиха търговски войни и спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 38 rate down comment 3
abdul
преди 5 години
Иненада те, щото си глупав и изобщо не разбираш какво, как и защо прави тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 43 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Транс Атлантическото споразомуение за САЩ е като лисица в кокошарник. Доббре, че не се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ами грешиш в това , че цената на труда е водеща причина . да , важна е , но не е водеща . в един сложен продукт за крайно потребление какъвто е автомобила например има в най-общи линии следните компоненти по ценообразуване : цена за инженеринг и разработка , цена за капитал , цена за материали , цена за труд , цена на оперативните разходи , цена за маркетинг :))) . цената за труд по сглобката примерно в зависимост от седмичното и/или месечното производство при добре подредена и работеща на над 50% натовареност поточна линия е около 500$ за автомобил с производствена стойност 16.000$ и продажна цена за краен потребител без данъците 29.000$ - това е валидно за почти всички голями авто производители . зяпах наскоро едни разбивки и числата са леко закръглени за нагледност . а това , че бившите соц страни , в това число и ние :))) , са слезнали от ресурсно обезпеченото съвеЦко влакче и се качихме на технологичното френско-немско влакче - личното ми мнение - е мнооого голям плюс ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 4
khao
преди 5 години
брееее... тоя ме изненада :):) твърдо ЗА това предложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 48 rate down comment 10
Sakamano
преди 5 години
Празни приказки. Американската икономика е субсидирана колкото и европейската, "бариерите" пред износа на САЩ са плод на богатото му въображение, а протекционизмът беше изцяло негово решение. Сега прави нескопосан опит да прехвърли част от вината към ЕС, но освен нискoчeлите му фенове, друг няма да се върже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още