IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата срещу двойния стандарт при храните може да бъде надградена

От януари 2019 г. формално тя ще има финансиране и работата по нея ще започне, каза Андрей Новаков

16:37 | 25.07.18 г.
Програмата срещу двойния стандарт при храните може да бъде надградена

Двойният стандарт при храните не е единично проявление в една или друга държава, той е общоевропейски проблем, щом засяга толкова много държави. Факт е, че едно от решенията на такъв голям европейски проблем дойде от България. Това коментира Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Европейската комисия одобри пилотна програма за справяне с двойните стандарти при храните. Програмата е с бюджет 1,3 милиона евро. Средствата ще бъдат разпределени за потребителски организации, които ще кандидатстват с дейности срещу двойния стандарт на храните, както и за провеждането на тестове. Те пък ще бъдат използвани при колективни потребителски искове.

Българската програма срещу двойния стандарт при храните е нещо положително. Вярвам, че тези 1,3 млн. евро ще бъдат достатъчни да започнем. След като премерим доколко програмата е била успешна, в следващия мандат тази програма може да бъде надградена с повече средства и с разширяване на нейния обхват, така че да се ликвидира порочната практика потребители в различни държави-членки на ЕС да се третират по различен начин”, посочи

Новаков обясни, че през август предстои да се внесат изменения и допълнения в европейския бюджет за 2019 г., така че да бъдат заделени парите по програмата. По думите му това означава, че от 1 януари 2019 г. формално, след като влезе в сила бюджетът, програмата ще има финансиране и работата по нея ще започне.

Очаквам още през първата половина или четвъртина на 2019 г. ЕК вече да придвижи нещата (като обяви обществена поръчка или намери друг начин да подходи) и да започне да прилага програмата”, каза евродепутатът. Тогава ще има повече детайли относно това кога и как ще може да се кандидатства по програмата.

Кои ще бъдат бенефициентите по програмата, какви ще са допустимите разходи, ще могат ли български организации да кандидатстват вижте от разговора във видеото.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още