IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валентин Маринов: Поставените пред България искания за ERMII не са непосилни

Може да отнеме повече време, но България ще влезе в по-силна, много по-устойчива еврозона, твърди специалистът от Credit Agricole

20:32 | 25.07.18 г. 2
<p>
	<em>Валентин Маринов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Валентин Маринов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Укрепването на еврозоната и по-високата ѝ устойчивост на бъдещи икономически шокове е идеята, която стои зад новите изисквания към страните, които кандидатстват за членство. Това донякъде усложнява задачата за присъединяването на България в еврозоната, но целта все пак не е непосилна. Може да отнеме повече време, но България ще влезе в по-силна, много по-устойчива еврозона, много по-добре подготвена да устои на бъдещи икономически шокове“. Това мнение изказа Валентин Маринов, ръководител на отдел „Проучвания валутите на G10“ в Credit Agricole, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки. 

Маринов посочи, че най-често срещаните опасения на всяка една страна, която желае да се присъедини към еврозоната, е потенциалната, а даже дори истинската загуба на независимост, на свободата при паричната и фискална политики. Той определи предприетите промени от страните членки на еврозоната именно като мерки за избягване и предотвратяване на подобни рискове.

„България действително ще се присъедини към една по-здрава и потенциално много по-устойчива занапред еврозона. Друг риск, който често изниква не само сред професионалните инвеститори, а и сред обикновените хора, обсъждащи темата, е дали въвеждането на еврото може да доведе до инфлация като непосредствен резултат от присъединяване към еврозоната. Имаме опита на страни като Италия или Испания от първите дни на еврозоната, но ако погледнем към последно присъединилите се държави – в случая на Естония, Латвия, Литва, няма да намерим истински доказателства за разпалване на производствена инфлация в резултат на въвеждане на еврото. Отчасти е така, защото тези страни бяха с вързани валути към еврото преди членството им в еврозоната. Вероятно такъв ще бъде и случаят с България“.

Според Маринов е много трудно да се прецени дали времето ще бъде достатъчно на българските власти да изпълнят целите си до юли 2019 г.

Защо България се намира в уникална ситуация и какво значи работата по изпълнението на новите изисквания на партньорите от еврозоната – вижте в продължението на материала и видео материала в Bloomberg TV Bulgaria

Всичко за пътя на България към еврозоната вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
*** да се чете: п а р ц а л
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Валентин Маринов: Поставените пред България искания за ERMII не са непосилни...Ее, пич, ти как си мислиш, че ще те пуснат в далаверата на правене на пари от въздуха?!Ще те пуснат, но когато ще трябва да използват някого за ***, с който да запушат дупката на потъващия кораб.В света има повече от 3 пъти повече пари от насрещните стоки и услуги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още