IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Не признаваме анексирането на Крим

Вашингтон отлага втората среща на Доналд Тръмп с Владимир Путин за 2019 г.

22:35 | 25.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристига за изслушването пред Сената. Снимка: Ройтерс</p>

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо пристига за изслушването пред Сената. Снимка: Ройтерс

Съединените американски щати (САЩ) отказват да признаят руските претенции за суверенитет над украинския Кримски полуостров, завзет със сила в нарушение на международното право, и призовават Москва да прекрати окупацията му. Това заяви днес държавният секретар на страната Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

„САЩ отхвърлят опита на Русия да анексира Крим и заявяват, че ще останат на тази позиция, докато бъде възстановена териториалната цялост на Украйна“, се казва в изявлението на Помпейо.

Същевременно властите във Вашингтон призовават Русия да зачита принципите, към които отдавна твърди, че се придържа, и да прекрати окупацията на Крим. 

Преди няколко дни САЩ отхвърлиха предложението на Русия съдбата на Източна Украйна да се реши на референдум, като казаха, че той няма да е лeгитимен, тъй като районът не е под контрола на украинското правителство.

Изявлението на държавния секретар бе публикувано малко преди той да се яви пред сенатската комисия по външните работи, където се очаква да бъде подложен на труден разпит за срещата на върха между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява втората му среща с руския президент Владимир Путин да се състои догодина, след като приключи разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. За това съобщи съветникът на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Ройтерс. Досега се считаше, че нова среща между двамата президенти ще се състои през есента в Белия дом.

„Президентът смята, че следващата двустранна среща с президента Путин трябва да се състои, след като ловът на вещици за Русия приключи, и затова постигнахме съгласие, че тя ще се състои след началото на следващата година", съобщи Болтън в декларация.

Въпреки това специалният прокурор, който разследва евентуалното тайно споразумение, не е посочвал никога график или възможна дата за края на разследването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
добре ти кво очакваше да каат ?!? ... - "Да признаваме го!".. и то пред изборите са есента, нали демократите ше ги изядат ?!? и Тромпета е пътник,а проблемите идват именно от тех и вече 100% Путина ше е "шеф" на Тръмполина мне не не не те пак такива *** в Сашовския парламент не са .... ако беха наще може би ама тия нема паднат по гръб, за кво иначе беше борбата с Deep State ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 6
Lucifer
преди 5 години
Както се вижда всеки граби и после никому нищо не признава! А ние защо сме признали изобщо Македония, като тя, а и не само тя, е насилствено откъсната от България територия? Няма по *** народ, затова сме на изчезване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 8
lozkhris
преди 5 години
У лево. Ние, обикновените хорз, не признаваме завзетите със сила територии на Северен Кипър, както и Косово, което е анексирано и в него са разположени американски войски. Не признаваме и анексираните със сила Голански възвишения от Израел..Не признаваме и анексираните от Великобритания Фолклендски островиИзобщо, никой нищо не признава, както и на никой не му дреме за това ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още