IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формулата на Дубай за икономически успех изглежда се износва

От над две десетилетия градът просперира като един от най-интернационалните, привличайки хора и капитали от целия свят

14:07 | 26.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В шикозния жилищен район "Джумейра бийч резидънс" наемите на луксозните апартаменти са спаднали с около 15% спрямо миналата година. Мнозина се опасяват, че това е сигнал, че формулата на богатото емирство за икономически успех започва да се износва.

От над две десетилетия Дубай просперира като един от най-интернационалните градове, привличайки хора и капитали от целия свят. 

Преди девет години той трябваше да прибегне до спасителен план за 20 милиарда долара от богатото на петрол емирство Абу Даби, за да преодолее дългова криза, причинена от срива в цените на недвижимите имоти.

Икономиката на Дубай бурно се възстанови и оттогава нарасна с една трета, подхранвана от външната търговия, туризма и статута на основен регионален център за бизнес услуги.

Сега обаче Дубай се сблъсква с друг тежък период

Цените на жилищните недвижими имоти се понижиха с над 15% от края на 2014 г. и продължават да спадат.

Фондовият пазар спадна с 13% тази година, отбелязвайки най-лошото представяне в региона. Дубай е издал 4722 нови бизнес лиценза през второто тримесечие на 2018 г., което е понижение с 26% спрямо същия период на 2016 г. Това бе година, когато лицензите отбелязаха максимум.

Тези спадове може би са временен резултат от икономическото забавяне в Залива, причинено от ниските цени на петрола. Други цифри обаче намекват, че традиционните двигатели за растежа на Дубай губят скорост, което може да означава дългосрочни загуби.

Увеличението на броя на пътниците, преминаващи през международното летище на Дубай, се е забавило до близо нулево ниво тази година след 15 години на силно увеличаване. Самолетите, които са в състояние да изминават все по-дълги разстояния, могат да отслабят доминацията на Дубай като транспортен възел, свързващ Азия и Европа.

Официални данни показват, че населението на Дубай продължава да нараства. То се е увеличило с 3,5 % до 3,08 милиона души през първата половина на 2018 година. По-голямата част от растежа през последните години обаче бе в нископлатените сектори на строителството и услугите, а не сред ръководните постове с по-високи възнаграждения.

"Може би времето, когато човек можеше да се премести в Дубай, за да натрупа богатство, отминава", посочва Хаснаин Малик, високопоставен служител на Exotix Capital, който работи в Дубай.

По думите му градът е все по-привлекателен за богаташи от цял свят, желаещи да се наслаждават на богатството си.

Не е ясно обаче дали транспортният сектор на Дубай и бизнес зоните могат да продължат да се разрастват достатъчно бързо, за да привличат (и задържат) броя чуждестранни висококвалифицирани служители, необходим, за да подкрепи търсенето на пазара на недвижими имоти, посочва Малик.

Структурни предизвикателства

Икономистите виждат малък риск от нова финансова криза след преструктурирането на дълга за милиарди долари. Направляваните от държавата компании на Дубай са по-слабо изложени на рискове, отколкото преди десетилетие.
Освен това основната икономика не се е забавила кой знае колко. Представители на Международния валутен фонд (МВФ) оценяват, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с над 3% тази година.

"Емирството продължава да привлича компании и инвеститори като конкурентен център за устойчиво бизнес развитие", посочи департаментът за икономическо развитие на Дубай в изявление миналата седмица, допълвайки, че данните за лицензите показват "продължаващи инвестиции във всички жизненоважни икономически сектори".

През голяма част от тази година обаче растежът се дължи на силното увеличаване на държавните разходи, тъй като Дубай строи инфраструктурата за домакинството на световното търговско изложение Експо 2020. Бюджетът за 2018 г. набъбна с 19,5% спрямо 2017 г. до рекордните 56,6 млрд. дирхама (15,4 млрд. долара). Правителството не може да продължи да надува разходите с тази скорост безкрайно дълго.

 

Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 2
Etihad
преди 5 години
Тоя Шиши, където мине - трева не никне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Време е и тоя балон да се пукне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още