IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Защо САЩ трябва да спрат да игнорират дълговия си проблем?

Брутният федерален дълг на страната достига 21,2 трлн. долара

18:18 | 26.07.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Според повечето измерители перспективите пред американската икономика са добри. Ръстът на брутния вътрешен продукт може да надхвърли 4% през второто тримесечие, безработицата е на най-ниското си равнище от десет години, а заплатите растат, пише CNBC.

Други данни обаче обрисуват по-мрачна картина – тези за националния дълг на САЩ. Брутният федерален дълг на страната е цели 21,2 трлн. долара. Икономисти и политици увеличават призивите си към американските власти да обърнат внимание на дълга сега, когато икономиката е на стабилни основи и не е връхлетяла следващата криза.

„Дори да смятаме, че държавният дълг не е от значение за представянето на икономиката, трябва да признаем, че при настъпване на криза правителствата не са склонни да предприемат значителни стъпки, ако дългът е толкова висок, колкото е нашият в момента“, казва Джаред Бърнстейн, старши сътрудник в Center on Budget and Policy Priorities. Дълг Дълг

През юни бюджетната комисия в Конгреса съобщи, че федералният дълг, притежаван от хората, ще нарасне от 78% от БВП в края на тази година до 96% през 2028 г. Това ще бъде най-високото равнище от 1946 г. Авторите на доклада предупредиха, че толкова висок и растящ дълг заради по-високи разходи и по-ниски приходи ще има „сериозни негативни последици за бюджета и страната“.

“Увеличаването на дълга затруднява стимулирането на икономиката с цел генериране на растеж“, казва Соня Гибс, старши директор в Capital Markets и на отдел „Капиталови пазари и политика към нововъзникващите пазари" в Institute of International Finance. Дълг Дълг

САЩ не са единствената страна в света с главозамайващ дълг. През април Международният валутен фонд (МВФ) изрази тревога за глобалния дълг, като отбеляза, че съотношенията между дълга и брутния вътрешен продукт в развитите икономики е на нива невиждани от Втората световна война насам.

Гибс отбелязва, че за инвеститорите е било лесно да игнорират държавния дълг в краткосрочен план. Дълг Дълг

Но МВФ предупреди, че сега е време инвеститори и политици да обърнат внимание на растящия дълг, като посочват конкретно САЩ. Фондът съобщи, че данъчната реформа и споразуменията за повишаване на разходите означават, че САЩ ще бъдат единствената развита икономика, в която съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт ще нараства в идните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
аз не виждам Сашш да имат проблем, тия дет имат долари и облизвации имат проблем или некой ше ги нападне да си вземе парите обратно .... ?!?! :))Докат мое Саш ше житкат така с дълга, а и всъщност тоя дълг се прай и от външните страни щот трупат "резерви" от там печатницата треа да върви, отделно войни, една камара шапкари дет само седят и пъррдят и нападат Мордор на всеки 5 мин. с Монката Паси Атлантика ..... мамоу как всичкото тва русофоб и шапкар ше отиде на скрап кат Сашш кае ..." Добър ден, аз съм ваща леля, не мое плашаме на *** повече, айде вонка ...." и Атлантиците, Сороспиите, Натовците и Грантажиите валат .... аз ги предупредих преди 3-4 год. кат се надуваха тука ама са ше видиме ние Кон боб яде ли .... съшо ше изчезнат бая "коментатори" в тоя сайт ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
birmingam
преди 5 години
Нещо си се пообъркал малко. То няма кой да работи в Германия той за безработица ни говори. Е че то навсякъде има безработица... Самов Китай няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 5 години
Аз пак казвам, дългът на САЩ е пряк измерител на тяхната сила над останалите.Колко ти дължи побойника в училище, показва колко те е страх да си ги поискаш. Образно казано, де. Щото при настоящата финансова парадигма, даже няма как и да си ги поиска някой тези пари. В момента, в който са ги "напечатали" и rest of the world вече са "вътре".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Къ вика дедо: Не е луд тоя дето руча баницата на кредит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Гoлтaцитe сочат с пръст, скачат и викат: "Богатите имат проблеми-и-и!!!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 4
0pk
преди 5 години
Ае къв дълг, няма такива работи. Да печатат здраво и да не им пука, че ако им запука... ще ни запукат сичките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 26
studioaa
преди 5 години
За мен щатския дълг е голям проблем, но ако погледнем към Западна Европа там положението е много по-тежко по отношение на дълга и особено към безработицата и хората, които нямат работа на пълен работен ден... САЩ все пак имат сравнително ниски данъци и ресурси докато Западна Европа няма нито едното нито другото. Освен това частният и корпоративния дълг в САЩ са поне 2 пъти по-ниски от тези на еврозоната за всеки данъкоплатец, производителността на труда е висока все още и има реален икономически ръст. Според мен инвеститорите трябва да са притеснени много повече от потенциален дефолт на Италия, Испания, Франция или Германия, а не толкова за САЩ... Всяка една от тези страни има от 2-3 пъти повече дългове от САЩ на данъкоплатеци като капак на всичко имаме бум на временната заетост. Например днес 12 милиона души в Германия работят на непълен работен ден до 25 часа седмично или 25% от всички работници и това само замаскира рекордната безработица в момента, а тези хора се водят заети естествено... Във Франция безработицата е поне 20% реално и 50% сред младите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
"само ако отворите сайтчето с дебтклока дето непрекъснато мига и сте що-годе безпристрастни! "http://usdebtclock.org/Ако се анализират отделните "клокърчета", ще стане не статия, а книга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 11
SPART
преди 5 години
Добра статия,но с неверни графики които няма да коментирам защото мислещите хора са наясно,че 2/3 от американците едвам свързват двата края от заплата до заплата и ако не теглят кредити до следващата дата ще са във Вечните Ловни Полета!...Инвесторе,напишете и колко са им задълженията по кредитни карти и др.работи има,но само ако отворите сайтчето с дебтклока дето непрекъснато мига и сте що-годе безпристрастни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още