IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Коалицията е стабилна и осъзната, но не заради властта

Изготвен е регулярен график за срещи между парламентарните групи на ГЕРБ и ОП и правителството за постигане на компромиси по спорни теми

15:53 | 26.07.18 г. 1
<p>
	Изявление след спешното извънредно заседание на коалицията. <em>Снимка: БТА</em></p>

Изявление след спешното извънредно заседание на коалицията. Снимка: БТА

Само за по-малко от два часа премиерът Бойко Борисов успя да помири вицепремиера Валери Симеонов и лидера на "Атака" Волен Сидеров, които в последните дни изостриха до такава степен отношенията си, че Сидеров дори заплаши да свали от поста Симеонов.

"Продължаваме заедно, противоречията са изгладени, егото отива назад", отчете премиерът след спешното извънредно заседание на коалицията, което се проведе в Министерски съвет днес.

"Междуличностните отношения нямат значение. Благодаря на колегите, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори, и в голямата и в по-малката коалиция. Те сега са изгладени", добави премиерът.

Според него коалицията е достатъчно стабилна и осъзната "и то не заради властта, не заради постовете и място в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос".

За да се избегнат подобни ситуация за в бъдеще, на заседанието днес е изготвен регулярен график за срещи между парламентарните групи и правителството.

Борисов смята, че няма спорна тема, която да не може да бъде решена с необходимия компромис в интерес на обществото от коалиционните партньори.

"Параметрите, по които държавата работи в момента, финансови и икономически, БВП са най-добрите за всички времена на тази държава. Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство", похвали се премиерът.

Волен Сидеров пък призна, че споровете през медиите не са правилна тактика. Според него точно тези разменени реплики не трябва да се приемат като нещо разрушително. "Всеки от нас е човек. Има нерви и начини на реакция", посочи той.

Лидерът на "Атака" е категоричен, че кабинетът трябва да изкара пълен мандат. "Ако сега отидем на разтурване, към избори, това означава хаос. Знаете от социологията, че повечето българи не искат избори", каза още той.

"Действията на патриотичната коалиция оттук нататък не бива да предизвикват съмнение, че искаме прекратяване на мандата", заяви той и обясни, че днес са се разбрали, че трябва да разрешават различията с консенсус, така че да не пораждат размяна на удари и прехвърчане на искри.

Военният министър и лидер на ВМРО обобщи резултатите от коалиционния съвет по следния начин: "Колегите от БСП да не се притесняват, правителството и мнозинство са стабилни. Спокойно да излизат в почивка, да си правят тена и да събират сили за новия сезон от септември нататък".

Той увери, че правителството е напълно стабилно и на социалистите няма да им се налага да работят през август, когато парламентът е във ваканция и им пожела приятна почивка.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Баце е казал на патриотите, че ако продължават да се джавкат така настървено, кокала от държавната рънилка, през крив макарон само ще го съгледват, издалеко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още