IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще получи с 20% по-малко пари от европейските фондове в новия период

Очаква се намаление по съфинансирането на проекти с европейски пари

21:31 | 26.07.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парите за Германия от европейските фондове в новата Многогодишна финансова рамка ще бъдат с около 20% по-ниски, съобщава EurActiv. Изданието се позовава на официален отговор от федералното правителство на въпрос на Зелените.

От новия програмен период страната ще получава по 17,6 млрд. евро годишно.

Една от областите, в които се очаква намаление, е съфинансирането на проекти.

В момента  с пари от европейските фондове може да се съфинансират между 50 и 85% от стойността на проектите. С промяната богатите региони в Германия ще могат да получат до 15% финансиране от европейски фондове.

В документа са посочва, че съкращението ще е "болезнено", но е можело да бъде и по-тежко, а сега всички германски провинции ще имат достъп до европейски средства, дори и най-богатите. Нещо повече - регионите в преход, основно в източните части на страната, ще се разширят.

Извън това определение ще остане само региона на Лайпциг. Така тези провинции ще имат право на по-високи субсидии.

Всъщност тази промяна е от съществено знамение - по-бедните региони получават по 105 евро на човек годишно, а по-развитите - по 18 евро.

Парите в европейския бюджет ще намалеят с излизането на Великобритания от ЕС. Според изчисленията на Европейската комисия средствата по фондовете ще бъдат намалени със 7%. Брюксел предвижда намаляване на парите по някои политики, но за други, сред които и борбата с миграцията, ще бъдат отделени допълнителни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Еврофондовете винаги са свързвани с неефективност, далавери и корупция особено политическа такава както и със лобизъм. Това е вярно за всяка страна в ес, не само за България. 30-50% от парите потъват в различни далавери в касите на лобисти и наши фирми или поне 300 млрд. евро за всеки програмен период минимум. Колкото по-малко европари, толкова по-малко прахосничество, далавери и лобизъм, а това е добре за германците. Дано скоро ес бъде лишен от собствен бюджет за сметка на рязко намаляване вноските. Няма никакъв смисъл неопитни и икономически неграмотни бюрократи да разполагат и преразпределят големи суми пари, от което всички ние губим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
А България ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още