IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook с най-голямата загуба на капитализация в историята на Wall Street

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукъбърг изгуби днес почти 16 млрд. долара

20:39 | 26.07.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукъбърг изгуби днес почти 16 млрд. долара, след като гигантът в социалните медии отбеляза най-голямата дневна загуба в историята на фондовите пазари в САЩ. Сривът на акциите се дължи на прогнозите на компанията от вчера за по-ниски маржове на печалба, съобщава Ройтерс.

Поне 16 брокерски къщи намалиха целевите си цени за акциите на Facebook, след като мениджърите ѝ заявиха, че разходите за подобряване на защитата на личните данни, както и забавянето на използването ѝ на най-големите рекламни пазари, ще ударят маржовете на печалба за над 2 години.

Акциите на Facebook се сринаха с 19,6% до 174,78 долара в ранната търговия (19,1% към 8:20 ч. българско време) – спад, който заличи 124 млрд. долара от капитализацията на компанията. Това е почти 4 пъти повече от цялата пазарна стойност на Twitter.

Резултатите за второто тримесечие на Facebook са първият сигнал, че новият закон за личните данни в Европейския съюз и серията от скандали, включително с Cambridge Analytica и други разработчици на приложения, удрят бизнеса на компанията.

Facebook предупреди още, че негативите няма да бъдат компенсирани от растежа на приходите на развиващите се пазари и приложението Instagram на компанията, което е по-малко засегнато от проблемите с личните данни.

Описвайки новините като „бомби“, анализаторите на Baird заявиха, че въпросите до голяма степен са „самонанесени“, тъй като Facebook жертва монетизацията на основното си приложение, за да даде тласък на ползването.

От 47 анализатори, покриващи Facebook, 43 оценяват акциите с „buy”, двама с „hold” и двама със „sold”. Медианната целева цена е 219,30 долара.

Анализаторите на MoffettNathanson нарекоха прогнозата на компанията „или новата икономическа реалност на техния модел, или много публичен акт на саможертва, за да се предотврати по-нататъшен регулаторен натиск“.

Сумата от 15,8 млрд. долара, която Зукърбърг ще загуби от нетното си богатство, се равнява на състоянието на 81-ия в света по размер на богатството – в момента това е японският бизнесмен Такемицу Такизаки, сочат данни в реално време на Forbes.

Според някои анализатори проблемите на Facebook няма да бъдат решени лесно.

„За разлика от Netflix, чийто тримесечен спад смятаме за временен, тук виждаме еволюция на ситуацията, макар че част от нея очаквахме“, казва анализаторът от BMO Capital Markets Даниел Салмън.

Други обаче виждат лъч надежда във фокуса на Facebook върху по-ангажиращо съдържание и промотиране на функцията ѝ Stories във фийда, която ще подкрепи приходите в по-дългосрочен план.

„Мечките спечелиха това тримесечие... но не и войната“, заяви анализаторът в Jefferies Брент Тил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
Че изобщо кой гледа реклами във фейса? Те са едни от най неефективните, печалбата им идва само от личните данни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
vale1
преди 5 години
Доста от нашите пенсионни дружества са вкарали пари във фейсбук.Колко ли са загубили те ?Ама като не са техни парите каво ли им пука ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Според мен пък бе очаквано, след новите правила за интернет в Европа, спокойно може да блокираш всички реклами във фейсбук. Което значи, че буквално цяла Европа може да не им гледа рекламите, а защо да пускаш такива, ако никой няма да ги види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още