IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ настоява за 12% по-високи бюджетни заплати от 2019 г.

И в частния сектор си дават сметка, че задържането на кадри става чрез увеличаването на доходите, каза лидерът на синдиката

09:55 | 27.07.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

КНСБ настоява за 12% по-високи бюджетни заплати от догодина. Това прави около 1 милиард лева повече годишно.

„Горе-долу 800 милиона лева беше увеличението през тази година. В този смисъл този процент не е невъзможен. Хората в различните агенции искат между 10 и 20% увеличение на заплатите, така че този процент е осреднен”, каза пред Нова телевизия лидерът на синдиката Пламен Димитров. Той смята, че това е постижимо.

Димитров даде пример, че в Агенцията за социално подпомагане, където работят около 5000 души, искането е за 20-процентно увеличение. 

60% от средноевропейските доходи би трябвало да бъде целта на България през следващите години, отбеляза Димитров.

“Говорехме за 1000 евро средна заплата. В момента около 1000 лева е средната заплата у нас. С подобни увеличения на доходите до 2022 г. ние ще се приближим до тези средни стойности в Европа”, каза още Пламен Димитров.

Той е оптимист и заради това, че пазарът на труда в България става все по-дефицитен. И в частния сектор си дават сметка, че задържането на кадри става чрез увеличаването на доходите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 5 години
и за безработните, иначе аз съм ОК ако направят и 12% съкращение на щата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
ivanrog
преди 5 години
Идеята е ясна - те искат 12%, правителството дава 8%, стискаме ръце на 10% и всички са доволни, само реалния бизнес не. Има много методи за се увеличат доходите на работещите, но всички те минават през реални оценки на ефективността на работата на съответното ведомство. Нима в МВР не може да се постигне чрез намаляване на администрация и подобряване на техниката? Нима е необходимо да имат разчети за счетоводители като от комунизма, когато всичко се пишеше на ръка? Нима е необходимо, всички да имат автопаркове, които въртят по 5000 км. на година, а не общ? Нима..., сигурен съм, че всеки се е сблъсквал с множество примери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
КНСБ са най-големите мaлоyмници. Бюджетниците са поне 40%. Като им вдигнеш с 12% заплатите колко очакваш да е инфлацията ? А парите за вдигането откъде ? От частния сектор ? Синдикатите следва да се забранят със закон и да се обявят за мафиотски структури.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Чиновнически синдикат. Синдикат - официоз!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Синдикатите вече само за правата на чиновниците ли се борят?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още