IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP купува част от шистовия бизнес на BHP Billiton за 10,5 млрд. долара

Миннодобивната компания се отървава от "скъпа и ненавременна инвестиция", но за BP покупката е ключова за развитието

12:27 | 27.07.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: BP</em></p>

Снимка: BP

Британската петролна компания BP купи част от американските шистови полета на BHP Billiton в САЩ за сумата от 10,5 млрд. долара, сключвайки най-мащабната си сделка за последните близо 20 години, пише Ройтерс.

Британската компания отново показва амбиции след голямото бедствие, причинено от разрушаването на сондата Deepwater Horizon в Мексиканския залив през 2010 година. BP все още изплаща глобите и обезщетенията за 65 млрд. долара за причинените тогава щети и за почистване на залива от замърсяването.

Така сделката се превръща във важна крачка в развитието на BP, но в същото време BHP се радва да се отърве от "скъпата си и ненавременна инвестиция", допълва The Wall Street Journal.

Още в началото на шистовата революция в САЩ, през 2011 година, миннодобивната компания плати 20 млрд. долара за тези активи, но се оказа, че не е преценила правилно обема на находищата, както и цената на технологията за добива на газ.

Последва и срив в цените на петрола и петролните продукти и така BHP търпеше огромни загуби от тази своя инвестиция. Продажбата успокои инвеститорите и акциите на австралийската компания поскъпнаха с 2,2% на борсата в Сидни.

С покупката на тези активи BP увеличава присъствието си на американския енергиен пазар. С реализацията ѝ дневният добив ще се повиши със 190 хил. барела петрол и газ на ден, а запасите ще се повишат с 4,6 млрд. барела, което е добър знак за бъдещето на компанията през следващото десетилетие.

Вижте още по темата в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още