IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ също страда от търговското напрежение с Китай

Имотите, закупени от чужденци отвъд океана, отчитат най-големия си спад в историята

12:19 | 27.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Закупените от чужденци жилища в САЩ са отчели най-големия си спад в историята и това е донесло успокоение за многобройните американци, търсещи собствен дом, които не могат да се конкурират в богатите квартали със заможните купувачи от чужбина, пише Wall Street Journal.

Покупките на жилища от чуждестранни лица са възлезли на 121 млрд. долара във фискалната година до края на март, което е спад спрямо 153 млрд. долара предходната година, показва допитване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR), публикувано в четвъртък. Спадът от 21% е най-големият в историята, допълват от асоциацията.

Намаляването на чуждестранния интерес помага на заможни купувачи на места като Манхатън, Сиатъл, Сан Франциско, Маями и Ориндж каунти, щата Калифорния. Макар че чужденците имат малък дял от цялостния жилищен пазар в САЩ, те са съсредоточени близо до луксозния сегмент на пазара и е по-вероятно да плащат в брой и малко над офертната цена, съобщават брокери. Това затрудняваше местните купувачи, които трябваше да правят по-голяма първоначална вноска и да плащат повече.

Резкият спад на закупените имоти от чужденци се дължи на по-високите цени на жилищата, силния долар и задълбочаването на политическото напрежение между САЩ и други части на света, отбелязват икономисти.
„Твърденията за търговска война или просто реториката срещу чужденците може би е охладила част от ентусиазма за закупуване на имот в САЩ“, казва Лорънс Юн, главен икономист на NAR.

Оттеглянето създава допълнителни предизвикателства за много продавачи, които се радваха на интерес от чужденците и на закупуването на имоти с пари в брой. Жилищният пазар вече се забавя, особено за предприемачите, които са съсредоточени в луксозния сегмент. Някои от тях строяха жилища, предназначени предимно за чуждестранни инвеститори.

„Това може би е първият път в кариерата ми, в който виждам повече китайски продавачи, отколкото купувачи“, казва Джон Чанг, брокер и собственик на имотната агенция Engel & Völkers в Ню Йорк.

Той казва, че клиентите му са следили бързия ръст на цените в последните години, но според него сега имат възможност да извлекат печалба.

По време на пътуване в Китай миналата седмица Чанг осъзнал, че отразяването на новините за САЩ в страната отблъсква бъдещи купувачи. „Удивително е“, казва той за негативното отразяване, включително редакционни статии, в които се твърди, че сега не е благоприятен момент за инвестиции в САЩ. Не липсват и статии, проследяващи имотните проекти, финансирани от китайски инвеститори, които са фалирали.

Китайците остават най-големите чуждестранни купувачи на жилища в САЩ, но закупените от тях имоти са намалели с 4% спрямо предходната година до 30,4 млрд. долара. Закупените жилища от канадци, които се нареждат на второ място след китайците, са намалели с цели 45% до 10,5 млрд. долара.

Продажбите на съществуващи жилища отбелязват спад на годишна основа в пет от последните шест месеца заради растящите цени, ограничените наличности и повишаването на лихвите по ипотеките. Спадът на закупените имоти от чужденци задълбочава проблемите на пазара.

Чужденците са продължили да купуват по-скъпи имоти от повечето местни жители в последната година, но те са намалили обичайните си разходи. Средната цена на жилищен имот, закупен от чужденец, е била 292 400 долара, което е спад спрямо 302 300 долара година по-рано. Средната цена, която местни жители са готови да платят за съществуващо жилище, е с около 50 хил. долара по-малка. Китайските купувачи са продължили да купуват най-скъпите имоти със средна цена от 439 100 долара.

Близо 40% от китайските купувачи са се сдобили с имот в Калифорния, където има голяма азиатска общност, качеството на въздуха е добро, а университетите предлагат добро образование. Но в последно време китайските купувачи не могат да изнасят пари от родината си и също са притеснени от нарастващото напрежение със САЩ, казват брокери.

Кери Лин, брокер в компанията Douglas Elliman в Ню Йорк, казва, че над половината от работата й била свързана с китайски купувачи, но от шест месеца не е пътувала до Китай. Тя също така започнала да търси местни купувачи и да помага на китайски клиенти да продават вече закупените си жилища.

Лин казва, че основното препятствие е, че китайското правителство е засилило ограниченията и вече позлолява на местни жители да изнасят само 50 хил. долара от страната. То също така изисква банките да докладват за какво се използват парите. Обучението е приемлива причина, но закупуването на имот обикновено не е.

Канадските купувачи, които се сдобиват предимно с ваканционни имоти и жилища, за да прекарат старините си във Флорида и Аризона, увеличиха покупките си в последните години, но миналата година са се оттеглили. Силният американски долар и напрежението между САЩ и Канада заради търговските преговори са стимулирали това оттегляне, съобщават брокери.

Брент Лийтууд, брокер от Флорида, казва, че канадските професионални инвеститори възприемат изчаквателен подход, а представителите на бейби бум поколението, които сега са пред пенсионна възраст, просто ограничават покупките си на имоти.

Политическата несигурност „унищожава способността на инвеститорите“ да вземат дългосрочни инвестиционни решения с увереност и виждаме, че тази несигурност започва да дава своето отражение, казва Лийтууд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още