IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпи на лица от уязвими групи са във фокуса на втора схема на Фонда на фондовете

Този път схемата за финансова подкрепа включва и съфинансиране от частния сектор, което означава, че се управлява от финансови посредници

12:00 | 27.07.18 г.
Стартъпи на лица от уязвими групи са във фокуса на втора схема на Фонда на фондовете

През август стартира втора процедура за избор на финансови посредници, които ще предоставят микрокредити на предприемчиви българи и социални предприемачи. Размерът е за над 26 млн. лева и ще се случи чрез Фонд мениджър на финансовите инструменти в България. Това коментира Светослава Георгиева, изпълнителен директор на фонда, пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Фонд мениджър на финансовите инструменти" АД (или Фонд на фондовете) е държавно търговско дружество, което има стратегическата цел да управлява финансовите инструменти от оперативни програми, финансирани със средства от европейските структурни инвестиционни фондове.

„Той включва финансови инструменти, като новото при тях е, че включва и съфинансиране от частния сектор, което означава, че той се управлява от финансови посредници, с които ние имаме за цел да проведем процедури и да ги изберем. Те са наши партньори, влизат със собствени средства и работят директно с крайните получатели“, обясни Георгиева.

Освен намаляването на административната тежест друга новост в процедурата е, че е разширен обхватът на този инструмент.

„Разширили сме дефиницията за стартиращо предприятие. В първата процедура това бяха компании с до 2 години финансова история, докато сега ще са 3 години. По този начин ще може да се включат повече микропредприятия“, заяви тя.

Георгиева поясни още, че допустимите крайни получатели са стартиращи предприятия и социални предприятия както стартиращи, така и вече съществуващи такива на пазара. В групата стартиращи предприятия те поставят особен фокус и на стартиращи предприятия от лица от уязвими групи. Това са млади хора до 29 години, които са безработни над 6 месеца, както и хора с увреждания.

„Целта на тази таргет група е да се подпомогнат малки и начинаещи бизнеси, които да започнат и да постигнат устойчиво бизнес развитие", обясни директорът на фонда. "Това е най-уязвимият период на развитието на една компания, а и подкрепата на този етап е много важна. Целта е да се финансират и предприятия в малки населени места“.

Процедурата за подбор на нови финансови посредници ще стартира през следващите няколко седмици. Ресурсът е обособен в 9 различни позиции в размер от 1 млн. лева до 6 млн. лева, поясни Георгиева. По думите и посредниците ще имат право да кандидатстват и работят с няколко различни позиции.

„Другото ново в тази процедура е, че при изразходване и успешно реализиране на ресурса преди 2023 г., което е крайният срок за инвестирането на тази средства, те ще могат да се възползват с до 100% от възложените им ресурси без нова процедура, което облекчава условията“, допълни тя.

Изпълнителният директор каза още, че от фонда са провели и ще продължават да провеждат обширна кампания за информиране на получателите. Тя се провежда заедно с областни информационни центрове и местни общини в доста областни градове.

Още от разговора вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още