IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На ООН ѝ липсват над 800 млн. долара в бюджета за 2018 г.

България е изплатила вноската си в размер на малко под 1,1 млн. долара в началото на февруари

13:00 | 27.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Антониу Гутериш. Снимка: Ройтерс</p>

Антониу Гутериш. Снимка: Ройтерс

На Организацията на обединените нации им липсват почти 810 млн. долара от бюджета за 2018-а година. Досега само 112 от 193 държави членки са платили годишната си вноска, посочва ООН в своя уебсайт.

„Потокът от капитал е по-нисък от всякога в толкова ранен стадий на календарната година", пояснява генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Сред 81-те страни, които все още не са платили вноските си, са Саудитска Арабия и САЩ, бедни страни като Нигер и Конго, както и конфликтни държави като Афганистан и Сирия. Според ООН България е платила своя принос от малко под 1,1 млн. долара в началото на февруари.

Задължителните вноски се изчисляват чрез ключ за вноски, който се приема от държавите членки на всеки три години. Основа за него са дяловете на държавите членки към световния брутен национален продукт и съответната им платежоспособност. UN UN

Четирите най-големи вносители през 2016-2018 г. са САЩ (22%), Япония (9,7%), Китай (7,9%) и Германия (6,4%). Те съвместно финансират около 46% от общия бюджет.

Редовният бюджет на ООН бе намален с около 5% до 5,39 млрд. долара за двойната фискална година 2018/19. Наред с други неща, с парите ще се финансира работата в двата щаба в Ню Йорк и Женева. Мироопазващите мисии се финансират чрез отделни вноски, а освен това има и доброволни членски внос за специалните и помощните органи на организацията.

Закъснелите плащания на държавите членки не са новост. Те се дължат отчасти на национални програми за строги икономии или на финансовите кризи, но също могат да имат и политически произход. Особено големите сътрудници биха могли да окажат натиск върху ООН поради закъсненията с плащанията. Ето защо някои експерти смятат, че става дума по-скоро за политическа, а не за финансова криза в Организацията на обединените нации, коментира DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още