IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източноевропейците ще спрат да бягат, когато им вдигнат заплатите

Българите и румънците ще продължат да търсят работа в чужбина, пише Wiener Zeitung

18:45 | 29.07.18 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди присъединяването на източноевропейските страни към Европейския съюз (ЕС) очакванията бяха големи: смяташе се, че то ще доведе до изравняване на темповете на производство, на възнагражденията и до увеличаване на общото благосъстояние на страните от ЕС, пише австрийският Wiener Zeitung.

Изследване на виенския Институт за международни икономически сравнения (ИМИС) показва обаче друго: че в осем страни от Централна и Източна Европа - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия - този процес на изравняване на икономическите и социалните показатели протича по-бавно и не навсякъде еднакво, посочва изданието, цитирано от Deutsche Welle. 

Докато българите и румънците ще продължат да търсят работа в чужбина, страни като Чехия или Унгария още до 2020 година ще привличат работна ръка. Наред с икономическия растеж и ниската безработица значително въздействие върху миграционните процеси оказва също и политиката на доходите, сочи проучването, цитирано от Wiener Zeitung.

Емиграцията започва да спада 

През 2017 г. икономическият растеж в осемте страни е бил между 2,8% от БВП в Хърватия и 6,9 на сто в Румъния. Икономистът Марио Холцнер от Виенския институт смята, че зенитът вече е достигнат, макар че до 2020 г. ръстът ще продължи да се движи между 3 и 4% от БВП на страните.

Вследствие на това положението на трудовия пазар в тях се е подобрило, а безработицата силно е намаляла. Главно в Чехия, където според Евростат безработицата през 2016 г. е била 2,4 на сто, може вече да се говори за постигане на пълна трудова заетост.

"Чехия, за щастие, е разположена в най-западната част на региона, тя е силно обвързана с германската верига за създаване на добавена стойност в сектора на автомобилостроенето. От изселническа тя постепенно се превръща в преселническа страна", посочва Холцнер.

Действително през 2000 г. населението на Чехия се сви с 20 хиляди души, тъй като броят на напускащите продължава да е по-голям от този на пристигащите в страната. Малко преди икономическата криза през 2007 г. обаче преселниците бяха 5 пъти повече от изселниците. Тогава населението на страната нарасна с 80 хиляди души. Според Евростат до 2030 г. населението в трудоспособна възраст ще нараства с 12 до 15 хиляди души годишно.

Частично доходите нарастват бързо

Пред изданието икономистът Маркус Мартербауер обяснява, че по-неблагоприятните условия на труд и живот в дадена страна поощряват хората в нея да я напуснат. По-високите възнаграждения обаче са фактор, който благоприятства те да останат в страната.

Действително почасовата ставка в Чехия е нараснала от 2000 г. насам с 51%, или със 7 евро. Това е значително по-малко, отколкото в Румъния, където тя се е вдигнала два и половина пъти, т. е. на 4,20 евро. В България почасовото възнаграждение се е удвоило, достигайки 4 евро на час. За да се повиши търсенето на услуги и да се ускори процесът на конвергенция обаче е необходимо по-голямо и последователно нарастване на възнагражденията, посочва Мартербауер.

Изследването показва не само връзката между безработица и миграция, но и нарастващата роля на либерализирането на трудовите пазари в Източна Европа. В една Австрия, например, 98 на сто от трудово заетите хора работят в браншове с колективни договори, а социалното партньорство осигурява равномерно нарастване на възнагражденията в различните браншове. В източноевропейските страни обаче възнагражденията все по-често се определят на ниво фирми.

Един пример: ако през 2000 г. 98% от трудещите се в Румъния са работели на колективни договори, днес делът им е спаднал до 35 на сто. Вследствие на това възнагражденията са ниски. Различията между отделните браншове нарастват бързо. Така например компютърните специалисти днес са далеч по-добре платени, отколкото в туризма, където заплатите остават непроменени, а в селското стопанство те дори са спаднали спрямо 2010 г.

Прогнозата на ИМИС гласи, че до 2030 г. Румъния ще продължи да губи годишно между 40 000 и 50 000 души работна ръка на възраст между 15 и 65 години - между един и един и половина процента от трудоспособното население на страната.     
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Престани да говориш глупости за Ирландия, ГБ и Германия. Държави, дето си ги виждал само на картинка, защото някои хора са живели, че и в трите!Ето ти просто сравнение за Берлин и Дъблин:https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Ireland&country2=Germany&city1=Dublin&city2=BerlinEто ти и за Лондон и Мюнхен:https://***.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&country2=Germany&city1=London&city2=MunichА да не ти казвам, че в Германия има още една камара градове, дето са супер за живот... откъм всичко. Отделно една камара неща са много по-уредени в Германия, отколкото в тия две, дето са крайно централизирани и извън Лондон и Дъблин, всичко останало е леш ( с много малко изключения). И най-малкото - успех в Ирландия и Англия да си купиш свестни или поне поносими плодове/зеленчуци, без да се разделиш с едно малко състояние...За пореден път плющиш глупости на едро, без да си в час ама грам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
Импе държава е такава, какъвто е и народа, аз не мое си обясним вие кво очаквате да възкръстен кат Феникси ли ко ?!? Тая година си бех поне 50пеесе пъти дома и видим, че самите ора не са у ред, с чаллнато мислене деббилни по къси *** с гуменки и чантички до един през рамо, еми навонка такива тирантаджии не видех Импе, там такива ора по улоците нема ако има то са наще балкански *** .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 5 години
ее да да да изхвърлиш пепелника от колата на светофара или през прозореца, да не мое си избере входа чистачка и да се паркира по тротоарите и детските площадки, да се търчи първа писта за поредното чалга парти СЪС СИГУРНОСТ НЕ СА ТИ ВИНОВНИ ПОЛИТИЦИТЕса дееебббба маааа му се "ТЕ" виновни дет викаше един проф. ама НИЕ "не сме" ..... е сме сме моа само да ти кажа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
В САЩ цялото данъчно бреме е 37% за човек от средната класа след данъчните промени на Тръмп. В САЩ няма ДДС, за разлика от Европа и затова доходите имат много по-голяма покупателна сила. Сравнено с Германия данъчно бреме е 75% като включим ДДС и останалите непреки данъци или 2 пъти повече отколкото е в САЩ. У нас данъците също са между 60 и 70% от доходите като броим непреките, а това е прекалено много и това става ясно като се види колко са приходите от ДДС и акцизи. Разбира се властта продължава да лъже с толкова колко ниски били данъците ни като удобно пропуска да включи непреките такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 25
studioaa
преди 5 години
Това го казва вестник от държава, в която 20% от работещите печелят под 500 евро месечно или точно колкото е средната заплата у нас. Германия е далеч зад САЩ и Великобритания дори и доходите са 1/3 от тези в САЩ и 1/2 от тези във Великобритания или Ирландия. Например ако печелите 40 хил. евро годишно в Германия на пръв поглед това е много, но реално данъци ще ви останат 20 хил. или 1800 евро на месец. Имайки в предвид, че цените особено на наемите са много по-високи от тези у нас и един двустаен под наем е за 1500-2000 месечно нещата няма да са никак розови... 40 хил евро годишен доход в Германия има по-малка покупателна способност от 1200 лева заплата в кой да е наш град. Според мен германците трябва да мислят за вдигане за заплатите, защото те са едни от най-ниските в Европа по реална покупателна способност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 48 rate down comment 4
Hahoto
преди 5 години
Източноевропейците ще спрат да бягат, когато им вдигнат заплатите.Липсата на кадри се превръща в сериозен проблем за българските работодатели.Ето заглавията от 2 публикации в Инвестеро, които показват, че дори търпеливия български кон, не пасе боб! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 7
Ivel
преди 5 години
Лошо преведена статия, която всъщност нищо ново не казва, това си го знаем че не сме бяла държава, а можеше да сме вече ако имахме нормални политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 57 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
Никой не бяга от добро. Всеки търси щастие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 8
julian12
преди 5 години
ЩЕ спрат да бягат когато има работеща държавна система. От това ще последват останалите неща като вдигане на заплатите. Освен това средата в България е достигнала критично ниско ниво. Културата на хората е почти до дъното и трябват поколения за да се тръгне в някаква положителна насока. Загубена кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 62 rate down comment 10
julian12
преди 5 години
ЩЕ спрат да бягат когато има работеща държавна система. От това ще последват останалите неща като вдигане на заплатите. Освен това средата в България е достигнала критично ниско ниво. Културата на хората е почти до дъното и трябват поколения за да се тръгне в някаква положителна насока. Загубена кауза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още