IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Петков: Да спрем с протестите, да работим по закона за хората с увреждания

По-късно днес е насрочен мащабен протест на майките на деца с увреждания пред Народното събрание

08:55 | 30.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Да спрем с протестите и да работим за изработването на закона, който да гарантира правата на хората с увреждания, призова социалният министър Бисер Петков пред "Нова телевизия". Тази вечер пред Народното събрание ще се проведе мащабен протест на майките на деца с увреждания под наслов "Системата убива всички".

От месеци майките протестират срещу дупки в законодателството, които ощетяват хората с увреждания у нас.

Социалният министър даде някои обяснения по отношение на предложените от работната група промени. Те предвиждат премахването на интеграционната добавка, която е в размер на 15% от гарантирания минимален доход (75 лева на месец).

Тя обаче ще бъде заменена с други добавки, които ще се изчисляват на базата на линията на бедност, която за 2019 година ще бъде в размер на 348 лева. Хората с различна степен на увреждания ще получават различни проценти от тази линия - например хората с 50-70% степен на инвалидност ще имат подкрепа от 10% от линията на бедност, а хората в най-тежко състояние - пълният размер на линията на бедност.

Ще има и индивидуални оценки дали хората с увреждания се нуждаят от асистентска помощ. Определен брой часове ще бъде плащан от държавата. Именно този компонент не може да бъде изчислен колко ще струва на бюджета, уточни Петков.

Според него изпълнението на всички искания на хората с увреждания изискват средства, които държавата не може да си позволи веднага. В бюджета за 2019 година част от мерките за хората с увреждания ще бъдат предвидени около 100 млн. лева.

Социалният министър коментира и един от най-сериозните проблеми, които посочват майките на децата с увреждания - до 18-годишна възраст те получават 930 лева социални помощи, а само година по-късно, когато навършат пълнолетие, подкрепата пада съществено - до 240-250 лева.

С промените тези хора ще получават 450 лева на месец и отново ще имат право на асистент след индивидуална оценка, обясни Бисер Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Ами работете де, кой ви пречи?А, протестите лиии, май само те ви карат да работите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още