IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от жилищата в САЩ са по-скъпи, отколкото преди рецесията

Средната цена на жилищата в страната достига 217 300 долара през юни

10:32 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Десет години след срива на жилищния пазар в САЩ половината от жилищата в страната са възвърнали стойността, която загубиха по време на рецесията, съобщава онлайн изданието World Property Journal.

Средната цена на жилищата в цялата страна е достигнала 217 300 долара, което е повишение с 8,3% спрямо миналата година и с 8,4% спрямо най-високата точка по време на балона на жилищния пазар. Средната стойност на жилищата е надминала пиковото си ниво по време на балона в 21 от 35-те най-големи жилищни пазара в страната, сочат данни на имотната агенция Zillow.

На местата с най-силен растеж след срива на пазара почти всички жилища сега струват повече, отколкото в годините на бума. В Денвър обичайното жилище струва 397 700 долара, което е с 65,6% повече спрямо най-високото ниво през юни 2006 г. 99,6% от всички жилища на пазара струват повече, отколкото по време на балона.

Въпреки че половината от жилищата в САЩ са възвърнали стойността си, редица пазари все още не успяват да се възстановят. Въпреки силния ръст на средната цена на жилищата в последните месеци в Лас Вегас по-малко от един процент от домовете са се възстановили напълно от срива на жилищния пазар.

„Дори десет години след финансовата криза през 2008 г. и повече от пет години на възстановяване, ясно е, че жилищният бум и крах е бил усетен различно на различните пазари. Той все още се усеща и днес от мнозина“, казва старши икономистът на Zillow Арън Терасас.

„На пазари като Лас Вегас, които надминаха себе си по време на бума и впоследствие отбелязаха най-силен спад, голяма част от жилищата все още не струват толкова, колкото преди десет години. Но на пазари като Денвър, които бяха по-стабилни преди десет години, много повече жилища сега имат по-висока стойност от всякога“, допълва той.

Според него въпреки повсеместния и последователен ръст на цените на жилищата в момента, белезите от рецесията все още не са избледнели за милиони дългогодишни собственици на жилища в САЩ и вероятно ще са необохдими години на растеж, за да могат домовете им да си възвърнат загубената стойност преди десет години.

„Докато стабилизирането на ръста на наемите вероятно ще успокои наемателите, които спестяват, за да се сдобият с жилище, мнозина от тези бъдещи купувачи на най-горещите пазари в страната ще се сблъскат с цени, които са най-високи в историята“, отбелязва Терасас.

Наемите са нараснали с 1,3% миналата година до средно равнище от 1440 долара. Ръстът им на национално равнище се забавя за четвърти пореден месец и е под темпа на инфлация два последователни месеца.

Ривърсайт и Сакраменто регистрират най-голям годишен ръст на наемите сред най-големите градове в САЩ, като те са нараснали с над 5% на двата пазара.

Ограниченото предлагане на жилища за продажба остава предизвикателство за купувачите на дом. Наличностите са намалели с 4,8% спрямо същия период на миналата година, въпреки че темпът на спад значително се забавя. През юни миналата година запасите са намалели с 12,3% на годишна основа. Най-голям годишен спад на наличностите е регистриран в Атланта – 15,7% спрямо юни 2017 г.

Лихвите по ипотечните кредити са започнали и са завършили юни на ниво от 4,33%. Те са достигнали пик в средата на юни от 4,43% и са слезли до най-ниското си равнище от 4,32% в края на юни, след което са се върнали на ниво от 4,33%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още