IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът блокира планираното строителство на втори лифт в Банско

Решението на тричленния състав подлежи на обжалване в 14-дневен срок

13:23 | 30.07.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Строителството на втори лифт в Банско и разширението на ски зоната са спрени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). С решението си от 27 юли съдиите отменят промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет в края на декември 2017 г., съобщи пресцентърът на съда.

Решението даде зелена светлина за строителството на лифта, за което община Банско и туристическият сектор там настояват от години. То предизвика протести на природозащитни организации в цялата страна, които се опасяват от презастрояване в Пирин, и контрапротести на защитниците на втората кабинка. 

В съобщението на съда се казва, че делото (№ 3062/2018) е образувано по жалби на две физически лица, на „WWF Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска програма България” и на Асоциация на парковете в България. 

Според върховните съдии са нарушени разпоредби на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). По-специално - не са извършени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквото е изискването за планове и инвестиционни предложения, при които са възможни значителни въздействия върху околната среда. 

В тази точка отговорност носи и министър Нено Димов, защото публично защитаваше тезата, че за подобна промяна не следва да се минават тези стъпки. 

Тричленният състав смята също, че административният акт не съответства на основната цел на Закона за защитените територии, а именно - опазването и съхраняването на защитените територии като национално и общочовешко богатство и достояние и като специална форма на опазване на родната природа, способстващи за развитието на културата и науката и за благополучието на обществото.

Там изрично е предвидено, че опазването на природата в защитените територии има предимство пред другите дейности в тях.

„Предвиденото с обжалвания административен акт изграждане на водохващания, изграждане и разширение на ски писти и съпътстваща техническа инфраструктура противоречи на забраната за строителство в националния парк“, пише в решението на съда.

Съдът обаче не е съгласен с твърдението на еколозите, че промяната в Плана за управление допуска всякакво строителство на 48 % от територията на националния парк.

„След като през 2010 г. Комитетът за световно природно наследство (към ЮНЕСКО – бел. р.) изключва ски – зона Банско и Добринище от обекта на световното наследство, като ги обявява за „буферни зони”, в поредица свои решения Комитетът посочва на българските власти какво е необходимо за опазването на тези „буферни зони”. Обжалваният административен акт е приет в нарушение на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство, която съгласно чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Република България е част от вътрешното право на страната“, пише още в решението.

Решението на тричленния състав на ВАС подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 9
stone-bi
преди 5 години
Строителството не е блокирано в никакъв случай, просто ще стане с оценка и процесът ще се забави неимоверно заради внушенията на природозащитните организации у нас, което си е загуба за скиорите мен, ако питате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
polina
преди 5 години
Въобще не се учудвам на това. Факт е, че някой е успял да повлияе на съдиите. На това му се казва лобизъм. Зелените си имат хора навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още