IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Инерком България" обжалва решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ България

Антимонополният орган видя опасност от концентрация, но според анализатори мотивите са несъстоятелни

15:04 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Инерком България" е подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да не позволи сделката за покупката на активите на CEZ Group у нас, съобщават от компанията.

"Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган", коментира председателят на Съвета на директорите на дружеството Милена Стоева.

По-рано през този месец КЗК постанови, че сделката ще наруши конкуренцията на пазара за производство и продажба на зелена енергия. Комисията визира фотоволтаичните централи, които двете компании притежават, макар и общият им дял от инсталираната мощност в страната да е нищожен.

В решението на КЗК данните са засекретени с мотив търговска тайна. Информацията обаче е публична - "Инерком България" притежава шест парка с обща мощност малко под 23 мегавата, а ЧЕЗ "България" има един соларен парк - "Фри Енерджи Проджект Орешец" (ФЕПО) с мощност под 5 мегавата. Общо инсталираната мощност на фотоволтаиците у нас е 1043 мегавата.

Веднага след произнасянето на антимонополната комисия анализатори коментираха, че аргументът за опасност от концентрация не е състоятелен и прогнозираха, че решението ще бъде обжалвано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още