IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средно по 3,8 млн. евро на ден са пратили в България емигрантите през май

За първите 5 месеца на годината те са вкарали в страната общо над 1 млрд. лв. по официални данни на БНБ

08:14 | 01.08.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От началото на годината до края на май българите, които живеят и работят в чужбина, са изпратили на близките си тук над 1 млрд. лв. Това показва справка на Investor.bg в данните за платежния баланс, публикувани ежемесечно от Българската народна банка (БНБ).

Конкретната сума е 506,9 млн. евро, което е със 6,8 млн. евро повече от същия период за миналата година, когато емигрантите са пратили в България 500,1 млн. евро.

Само за май постъпленията са близо 117 млн. евро., което е най-високото ниво от началото на 2018 г. Това прави средно по 3,8 млн. евро на ден.

Петият месец традиционно е най-силен и през последните няколко години. През май 2017 г. гастербайтерите са изпратили 115,3 млн. евро. 

Сънародниците ни зад граница отново се подреждат до топ инвеститорите в страната. По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции в България по предварителни данни нарастват с 5,6 млн. евро за май 2018 г., при увеличение с 62,2 млн. евро за май 2017 г. За януари – май 2018 г. преките чуждестранни инвестиции в страната са в размер на 120,5 млн. евро (при 291,4 млн. евро за януари – май 2017 г.).

Основните трансфери на българите продължават да идват от САЩ, Испания, Италия, Великобритания и Гърция, където живеят най-много българи и все така се използват предимно за погасяване на битови сметки, кредити, здравеопазване, образование и различни покупки.

Както вече многократно сме писали, тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като тук не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Така или иначе данните са показателни за това какво е реалното състояние на българската икономика (основно движена от потреблението) и доколко страната ни е привлекателна дестинация за инвестиции. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 6
Ferry
преди 5 години
тези пари са насочени към БФБ и в частност към емисията на Градус и Експат ЕТФ. сега само гледайте мача, накъде ще се засили капиталовият пазар в булгарестанско. никакви илюзии, даже имигрантите се интересуват от българското капиталово убежище и чудо, наречено Б.Ф.Б. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ... добро утро , гледам стана си вече и си се наточил ( да не пиша друга дума че ще я цензурират ) ... стегнато в един пост , а не в 6 или 7 ... добре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
thehappyroger
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
До 2 Разбира се многократно по големи Защото българските емиранти когато видят че има смисъл са работливи изпълнителни и спазват правилата и закона в страните в които са емигрирали И въпреки това България и най вече българската икономика им дължи благодарности защото тези близо 3 милиарда лв годишно са почти целия ръст на Б В П които имаме И спасяват роднините и приятелите си от мизерия Б Б непременно трябва да им благодари и то многократно Не може да казва само -Давам 150 милиона за това и 200 милиона за онова Трябва да има и откъде да дава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
то Бай Х.. май само това може сравнително успешно , да назначава и да уволнява , за детайли справка разни флашки от близкото минало :))) , между назначаване и уволняване му се полага заслужена радост - рязане на лентичка за новооткрит обект , а след няколко години рязане на лентичка на ремонтиран новооткрит обект ... и те така перпетум мобиле :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
А ползата за държавите в които работят българските емигранти? Дали не е многократно по-голяма сума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Б Б да се поклони дълбоко на българите в чужбна и да им каже едно голямо БЛАГОДАРЯ И да уволни незабавно министъра на икономиката Толкова малко преки чужди инвестиции в България не е имало от 1997 гА чуждите преки инвестиции са основен двигател на разтежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още