IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши сделката на PPF Group за Telenor

Няма да има проблеми и с вертикалните връзки между пазарите на едро за международен роуминг на мобилни и фиксирани услуги

16:16 | 30.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Европейската комисия даде зелена светлина пред оценената на 2,8 млрд. евро за придобиването на бизнеса на скандинавската телекомуникационна компания Telenor в България, Унгария, Черна гора и Сърбия от страна на холандската компания PPF Group N.V., която е контролирана от чешкия милиардер Петр Келнер.

Сделките са били предадени за проверка за съответствие с правилата за защита на конкуренцията на 22 юни 2018 г. Решението е взето малко преди да изтече крайният срок за отговор - 27 юли.

Става дума по-конкретно за придобиване на пълен контрол над "Теленор България" ЕАД, трите унгарски - Telenor Magyarország Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., базираната в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica и сръбската Telenor d.o.o. Beograd.

Посочва се че изброените компании на Telenor действат като мобилни оператори във въпросните държави.

„Комисията установи, че предложената транзакция няма да предизвика проблеми с конкуренцията. Първо, няма да се увеличи хоризонталното припокриване, тъй като дейността на компаниите се извършва на различни територии, за което имат съответните телекомуникационни лицензи", се казва в съобщението.

Освен това ЕК заключава, че няма да има проблеми и с вертикалните връзки между пазарите на едро за международен роуминг на мобилни и фиксирани услуги, както и с продажбата на дребно за крайни потребители на мобилни и фиксирани телеком услуги в отделните държави.

Сделката бе оповествена в края на март. Договорената цена отговаря на съотношение между стойността на предприятията и EBITDA от 6,4 пъти, на базата на резултатите за 2017 г. Двете страни са се споразумели за разсрочено плащане на част от договорната цена, като 400 млн. евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.

През 2017 г. компаниите на Telenor в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Telenor Group. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании достигнаха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата.

Telenor работи в държавите от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи местния оператор Pannon, а след това разшири присъствието си в региона като стартира мобилен оператор в Черна гора през 1996 г., а през 2006 г. придоби оператора Mobi 063 в Сърбия. Telenor закупи Globul в България през 2013 г

Малко преди приключването на сделката си за придобиване от страна на PPF, инвестиционния фонд на Петр Келнер, Telenor България се похвали с пореден ръст на приходите, печалбата и средния приход от потребител. Приходите на компанията възлизат на общо 175 млн. лева за второто тримесечие на тази година, което представлява ръст от 7,5 на сто спрямо същия период на 2017 г. Печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA) за периода също нараства - до 68 млн. лв. спрямо 63 млн. лева преди година, което представлява годишен ръст от 7,9%, става ясно от  междинния финансов отчет на компанията майка Telenor Group.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още