IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се плавно понижаване на цените на жилищата в София

Между 2014 и 2018 г. средният годишен ръст на цените на жилищата в София е бил 7,5%, показва проучване на имотна агенция

22:53 | 30.07.18 г. 25
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Плавно понижаване на цените на имотите и забавяне на темпа на сделките очаква агенцията за недвижими имоти „Явлена“.

Тя прави сравнение между цените на жилищата и на реализираните сделки и брой на ипотеките през първото тримесечие на кризисната за имотния пазар 2008 г. и съответните тримесечия в периода между 2014 и 2018 г.

Изчисленията на агенцията сочат, че в периода между 2014 и 2018 г. средният годишен ръст на цените на жилищата в София е бил 7,5%. За сравнение, в периода преди кризата – между 2005 и 2008 г., цените са нараствали със средно над 24% на година.

През първото полугодие на 2014 г. средната цена на жилищна площ в столицата е с над 32% по- ниска от пиковата стойност през същия период на 2008 г., като за първото полугодие на 2018 г. тя е с близо 14% под средната цена на кв.м жилищна площ от 2008 г., казва се в анализа на „Явлена“.

Агенцията отчита спад и в броя на реализираните сделки. През 2014 г. средният им ръст на годишна основа достига 28%, докато между 2015 и 2018 г. той се забавя до 9% на година. При сделките с ипотеки, динамиката се изразява в двуцифрени стойности, при средногодишен ръст от близо 29%.

Осъществените сделки с имоти през първото полугодие на 2018 г. са с над 32% под нивото от 2008 г., а броят сделки с ипотеки са близо 13% по-малко.

От „Явлена“ отчитат, че купувачите са с ясна концепция на търсене и възможности за закупуване и на по-скъп имот от търсения, но с доказани характеристики и пазарно ориентирана цена. Според агенцията вече не съществува понятието „покупка на всяка цена“, характерно през предкризисния период въпреки наличието на сериозни миграционни процеси на работна ръка към столицата през последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 66 rate down comment 10
Sandy
преди 5 години
Само преди 10 години беше предното спукване на балона, при което инвестиралите в имоти загубиха над 30% от вложените си пари, а много от закупилите имоти на зелено изгоряха на 100%. Някои от тях не можаха да го преживеят и се поболяха, други получиха инсулт, инфаркт и умряха, трети посегнаха на живота си. Защо сега хората не си взеха поука си остава загадка. Може би защото повечето закупили жилища сега са около 30-те години, тоест те са били около 20 годишни през 2008-*** и тоягата не е играла по техния гръб, а по гърба на родителите им, които със сигурност са ги предупредили, но как слушат младите, а..знаете кви са твърдоглави сега. Искат да имат всичко, на всяка цена и ако може да е на мига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 65 rate down comment 6
red6
преди 5 години
"Плавно понижаване на цените на имотите и забавяне на темпа на сделките очаква агенцията за недвижими имоти Явлена."Значи, след като агенция за НИ предвижда плавно понижаване, може да се досетите какво предстои... Сетихте се след само 4 предупреждения от БНБ за тази година и няколко от ЕК от по-рано за надценени НИ. Евалата. ЛГГЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 63 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 5 години
Имаше много предупреждения че се формира нов имотен балон. Имотните агенции наливаха масло в огъня с платени статии, строителните фирми обявяват цени като за ден година храни с течащи фасади преди още да имат акт 16,собствениците на жилища слагат нереални цени на имотите си. Приказка до без край няма. Всяка една стока на всеки вдин пазар има предел до който расте. По оценки на редица международни агенции цените на жилищата в София са надценени с над 30 % в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 67 rate down comment 17
Sandy
преди 5 години
Няма да е плавно, аз ли да ви го казвам? Всяко пренадуто нещо се пука и колкото налягането в него е по - високо, толкова е по силен гърма, а ударната вълна поразяваща. Предстоят няколко години, в които инвестиралите в имоти ще загубят от 30 до 50% от вложените си пари. Тези хора сами ще са виновни за загубите си, но и държавните институции имат огромна вина задето подклаждаха огъня и хиляди балъци се хванаха на въдицата им. Така е в бизнеса, в живота - за да спечелят едни, други пък трябва да загубят или както се казва - всяко едно нещо е за сметка на друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още