IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК установи злоупотреби на НЕК на пазара за зелена енергия

Държавното дружество е коригирало подадени графици за производство на производители от ВЕИ в своята балансираща група

08:42 | 31.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения към държавната Национална електрическа компания (НЕК) за злоупотреби с господстващо положение на пазара за балансиране на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Антимонополната комисия съобщава на своя сайт за налагане на нелоялни търговски условия, които се изразяват в коригиране на подадени прогнозни часови графици за производство от производители на зелена енергия в специалната балансираща група на НЕК. Това е довело до необосновани, допълнителни разходи за небаланс на компаниите, отчитат от Комисията.

НЕК като координатор на специалната балансираща група едностранно и без осование променя графиците. Това носи допълнителни финансови разходи, породени от изкуственото увеличаване на небалансите.

От КЗК са установили още едно нарушение на държавната енергийна компания - с правилата си в Методиката за разпределяне на задълженията за небаланси в специалната координираща група на НЕК. Те позволяват на дружеството да калкулира на производителите на зелена енергия разходи за небаланс, които Електроенергийният системен оператор (ЕСО) не е отчел и съответно - не е начислил.

Така производителите на енергия от възобновяема енергия отново понасят финансова тежест, която не отразява обективно възникнали за системата разходи.

От КЗК посочват, че НЕК има 30 дни да представи възражения по тези твърдения, а страните ще могат дd бъдат изслушани в открито заседание в антимонополната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още