IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ продължава да се съмнява в способността на Гърция да разчисти дълга си

Според фонда напредъкът в икономиката на страната е изправен пред значителни рискове

17:50 | 31.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция се върна към растеж, макар и скромен, който ще продължи и през 2019 година, но рисковете от влошаване на конюнктурата продължават да са значителни. Това сочи оценката на Международния валутен фонд (МВФ), който продължава да се съмнява, че страната може да разчисти дългосрочния си дълг, съобщава БТА.

Гръцката икономика, която излезе от рецесия през 2017 година, постигайки растеж от 1,7 на сто, би трябвало да се увеличи с 2 процента тази година и с 2,4 на сто през 2019-а, се посочва в публикуваната днес годишна оценка на икономиката на страната на МВФ.

Високата безработица би трябвало бавно да намалява от 21,5 на сто за миналата година до 19,9 на сто през 2018-а и до 18,1 на сто през 2019 година.

Този напредък обаче е изправен пред значителни рискове, подчертават експертите на Фонда, имайки предвид затягането на кредитирането, политическия календар в страната и опасността от "умора от реформите".

След подписването през юни на споразумение за излизането на Гърция от програмите за подпомагане, които действат от осем години, редица високопоставени служители на Фонда се опасяват дали страната ще може да изчисти задълженията си в дългосрочна перспектива, отбелязва АФП.

Тези членове на управителния съвет на Фонда подчертават необходимостта оценките да се правят въз основа на реалистични хипотези за растежа и бюджетните цели.

Споразумението с европейските кредитори предвижда облекчаване на дълга на Атина (178 на сто от брутния вътрешен продукт на страната и е най-високият в Европа) чрез удължаване на периодите на изчистване на задълженията, за да се гарантира доверието на пазарите във възможностите на страната да се справи със задълженията си.

В доклада си МВФ признава, че макар мерките за облекчаване на дълговото бреме да отварят достъпа до финансиране в средносрочна перспектива, то подобряването на задлъжнялостта на страната трудно може да запази този темп.

Без допълнително облекчаване на дълга, би могло да се окаже, че Атина трудно ще запази достъпа си до финансовите пазари в дългосрочна перспектива, предупреждава отново МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 5 години
МВФ ТОКУ ЩО ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА!Всеко едноседмично сукалче-куче, вече знае: маляките зимат пари без намерение да ги връщат. въобразяват си кат вилхелм завоевателя, че ше зимат пари и никога нема да става въпрос за връщане на дългъ. Той, вилхелмът довел до фауит флорентинските лихвари, а маляките ше ви изклатат вас. сувлаки и сиртаки и ела да ми поработиш или даа ми казваш, че нищо не ти дължим. до безкрай. ено 300 милиарда така ви изклатиха вече, пък не ви боли. и ЧАК СЕГА СЕ СЕТИХТЕ, ЧЕ МОЖЕ БИ, ЕВЕНТУАЛНО, ЕЛАДА НЕМА ДА ВРЪЩА ТЕЗ ПАРИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още